‘Future proof’ plan voor De Welvaart

HOLLUM – Klinkt uit De Welvaart aan de Burenlaan in Hollum over niet alle te lange tijd weer het gezellige geroezemoes van keuvelende mensen aan de toog? Is er binnenkort weer het tikken van lepeltjes in koffiekopjes te horen en geurt het opwekkende bakje straks weer van het terras? Het is mogelijk. Alles is mogelijk, nu eigenaren Bibitor en InBev na bijna zes jaar leegstand en huurderving wel weer een huurder (of koper) willen en graag wat leven in de brouwerij zien.

Job kin sien folk

Naomi Mae Poppinga uit Beetsterzwaag kreeg de opdracht eens uit te zoeken wat er allemaal kan en of de Hollumers zijn te porren voor een nieuw concept. Ze spreekt met gemeente, VVV, ondernemers, Hollumers en gisteravond was het burendag. De bewoners van Burenlaan, Oosterlaan en Zuiderlaan kwamen en dachten en spraken mee. Met een stoeltje onder de arm kwamen ze de stoep op, waar aan weerszijden van de deur de lantaarntjes eindelijk weer eens brandden. Binnen is het kaal, zonder stoel of tafeltje, maar nog altijd met De Welvaartsfeer latent aanwezig. “Job kin sien folk” staat er op een balk.

Alles is bespreekbaar

Poppinga onderzoekt en werkt in opdracht van Bibitor een concept uit waar een ondernemer, sympathisanten, buurtbewoners, Hollumers of een jong stel in kan stappen. Alles is bespreekbaar, zoveel is wel duidelijk en het beste komt bovendrijven. Het pand staat al jaren te huur, maar met een huur van 50.000 euro valt het niet mee een rendabel bedrijf te runnen. Over die huurprijs is ook te praten, blijkt. Zelfs over koop is te praten. De koopprijs staat op 7 ton wordt gefluisterd, maar nu de tent al zo lang leeg staat en geen cent inbrengt en alleen maar kost, hoeft niemand te denken dat de vraagprijs er ook echt voor neergeteld moeten worden.

Coöperatie

Misschien zijn er wel crowdfundingsmogelijkheden of is een coöperatie De Welvaart een optie. Verschillende investeerders die een bedrag inleggen of veel Amelanders die een paar ruggen schokken. De mogelijkheden vliegen over de kale vloer. Het basisinkomen kan uit de twee appartementjes en twee hotelkamers worden gehaald en de rest moet van beneden komen. Ontbijtservice, lekkere lunches, een goed kopje koffie en fris biertje met oplaadpalen voor elektrische fietsen. Een leerbedrijf voor jongelui die de horeca in willen, een ijssalon. Een levendig terras op een mooie plek in het dorp en binnen hangt kunst, doet de verhalenverteller zijn verhaal, is een presentatie van een Amelands product, speelt het plaatselijke theatergroepje en musiceert een trio. Wat is er al niet mogelijk? De buren die op dinsdagavond met hun klapstoeltje onder de arm naar de kroeg togen zien de mogelijkheden. Omdat ze er zijn en omdat ze het willen zien, want een gesloten deur van De Welvaart verdriet hen en de rest van de Hollumers al vele jaren.

Licht in De Welvaart

Poppinga is tot juni op het eiland. Zij verblijft in een van de appartementjes in De Welvaart, zodat er al regelmatig licht te zien is in het pand. Zij gaat na haar inventarisatieronde aan de slag met het uitwerken naar een concept dat ze haar opdrachtgever aanbiedt. En dan gaat de bal rollen. Dan wordt er een uitbater gezocht. Een ondernemer of een collectief.

Historie en sfeer

De Welvaart is een kroeg met historie en was een café met sfeer. Menig stel is er getrouwd, er werden feesten gevierd en er werd gelag gehaald. Er werd gekaart met elke zaterdag een kommetje soep van het huis, er lagen pluchen kleedjes op de tafeltjes en stamgasten hingen getekend aan de muur. Monte en Tine stonden in De Welvaart, in de jaren vijftig en zestig. Daarna stond Gerard van der Drift achter de toog. Zijn opvolger was André van Dalsen. Na hem kwam Willem Baak en in de jaren zeventig werd de zaak gerund door Piet Ruygh. De jaren tachtig waren voor Pieter en Berry, de jaren negentig voor Fred en Heleen. Daarna kwam Rob Pothast, toen Jos Kamphuis en Ellen en als laatste stond Michael in De Welvaart. Tot de tent sloot in september 2011.

N.B. Volgens de laatste berichten is De Welvaart niet te koop. Bibitor als hypotheekverstekker wordt nog besproken.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *