Fryslân koerst op meer laadpunten elektrische auto’s

LEEUWARDEN – Afgelopen week tekende gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder namens provincie Fryslân de samenwerkingsovereenkomst met Friese gemeenten voor uitbreiding van het elektrisch laadnetwerk voor personenauto’s in de openbare ruimte. Het is een belangrijke stap naar een volledig dekkend laadnetwerk voor de provincie Fryslân dat de komende jaren verder uitgebreid gaat worden.

Het doel is om voor eind 2023 700 publieke laadpalen toe te voegen aan het bestaande laadnetwerk in de provincie Fryslân. Gewoonlijk heeft zo’n laadpaal twee laadpunten. Een volledig netwerk van openbare laadpunten zorgt ervoor dat elektrisch rijden voor iedereen mogelijk wordt. Veruit de meeste laadpalen in Fryslân zijn privaat eigendom.

Friese gemeenten machtigen de provincie om de aanbesteding te organiseren, door de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen. De aanbestedingsprocedure loopt en naar verwachting is begin november bekend welk bedrijf de publieke laadpalen levert en plaatst.

“Er moet en zal de komende jaren veel gebeuren. Daarmee dragen we stevig bij aan de verdere verduurzaming van het verkeer in Fryslân”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

Nationale Agenda Laadinfrastructuur

De samenwerkingsovereenkomst is onderdeel van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL). De NAL is onderdeel van het Klimaatakkoord. Daarin staat dat in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos moeten zijn. Dat betekent dat er 1,9 miljoen elektrische personenauto’s op de weg komen. Om die te kunnen laden, zijn naar schatting 1,7 miljoen laadpunten nodig. In Fryslân zullen er tegen die tijd naar verwachting zo’n 70.000 laadpunten zijn, waarvan het overgrote deel privaat eigendom is. De afspraken die zijn vastgelegd in de NAL moeten voorzien in de laadbehoefte van al die elektrische voertuigen.

Provincie Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *