Friezen betalen minder geld voor hun autoverzekering

ROTTERDAM – Autoverzekeringen lijken ieder jaar weer duurder te worden. In 2019 stegen de premies gemiddeld 11,1 procent. Vooral automobilisten met een WA verzekering kregen het voor hun kiezen. Ondanks de stijgende prijzen zijn er ook provincies waar de premies nog relatief laag zijn. De inwoners van Friesland betalen verreweg het minst aan hun autoverzekering. Dat geldt voor alle mogelijke dekkingsvormen. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Independer.

Goed nieuws voor de Friezen! Waar de gemiddelde kosten voor een WA verzekering in Nederland meer dan 600 euro bedragen, ligt dit bedrag in Friesland beduidend lager. Met een respectievelijk bedrag van 502,17 euro liggen de kosten voor een WA verzekering in Nederland meer dan honderd euro lager dan het landelijk gemiddelde. Ook bij andere dekkingsvormen is een duidelijk verschil te merken. Een WA volledig casco verzekering kost gemiddeld 667 euro in Nederland. In Friesland betalen we gemiddeld 547 euro. Maar hoe zijn deze grote verschillen ontstaan?

Risicoanalyse

Bij het vaststellen van de hoogte van de premie zal de verzekeraar eerst een risicoanalyse doen. Hierbij spelen meerdere factoren een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd van de bestuurder, het aantal gereden kilometers per jaar en het gewicht en de cataloguswaarde van de auto. Ook de provincie waar men in woont is een doorslaggevende factor. In Friesland zijn er relatief veel rustige wegen en minder weggebruikers dan in andere grote steden zoals Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Logischerwijs ligt het risico op ongevallen, diefstal en vandalisme dan een stuk lager. Dit lagere risico wordt doorberekend in de hoogte van de premie. Voor Friezen betekent dat een beduidend lagere premie dan in andere delen van het land.

Autoverzekering duurder voor jongeren

Jongeren betalen gemiddeld 1.307 euro aan hun autoverzekering. Dit is een enorm verschil met het landelijk gemiddelde. De oorzaak hiervan ligt bij het feit dat verzekeraars jongeren als risicogroep beschouwen. Jonge automobilisten rijden vaker schade dan ervaren bestuurders. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Hierdoor neemt het risico voor de verzekeraar toe. Dit risico wordt doorberekend in de hoogte van de premie voor jongeren (automobilisten tot 24 jaar). In de Friesland zijn de premies voor jonge automobilisten een stuk lager. Met 1.146 euro bij een WA verzekering en 1.766 euro bij volledig casco ligt het bedrag beduidend lager dan het landelijk gemiddelde.

Dit betekent echter niet dat het voor jongeren onmogelijk is om op de autoverzekering te besparen. Integendeel zelfs. Jongeren blijken volgens onderzoek van diverse vergelijkingswebsites juist prijsbewuster te kiezen. Ze vergelijken de verschillende aanbieders zorgvuldig, waardoor ze betere deals sluiten dan ‘oudere’ automobilisten.

Hoogste premie in Zuid-Holland

In de Randstad zijn de premies het hoogst. Vooral Zuid-Holland loopt aan kop. In steden als Rotterdam betaalt men gemiddeld 721 euro voor een WA verzekering. Dit ligt circa 20 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit heeft te maken met de drukte op de wegen, maar ook met de toename van auto-inbraken in de Randstad. Bovendien blijkt men in de Randstad onveiliger te rijden, waardoor het risico voor de verzekeraar (te) groot wordt.

– ingezonden mededeling Alianz –

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *