Friese Elf Steden verdienen wereldfaam

LEEUWARDEN – De Friese Elf Steden bieden samen zoveel cultuur en geschiedenis dat de Provincie Fryslân ze als geheel voordraagt voor een plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Als eerste stap verzoeken Gedeputeerde Staten cultuurminister Ronald Plasterk om de elf steden officieel bij de UNESCO te kandideren. Nederland mag nog dit jaar één nieuwe kanshebber aanmelden.

De Friese Elf Steden laten niet alleen een vergelijkbare stedenbouwkundige ontwikkeling en groei zien, maar ze zijn ook aan elkaar verbonden door water, dat van groot belang was voor hun bloei. Normaal kan één sterk punt al genoeg zijn om op de voorlopige lijst te komen. Vanwege het voldoen aan twee criteria verwachten Gedeputeerde Staten dat de Friese steden extra kansrijk zijn.

Landen moeten eens in de tien jaar de kandidatenlijst verversen. Nederland is dit jaar aan de beurt. Aangezien het Westen al oververtegenwoordigd is op de 890 locaties tellende lijst, mogen westerse landen elk maar één nieuwe kandidaat aandragen. De provincie nodigt de betrokken colleges van burgemeester en wethouders uit om het plan verder te bespreken.

Mocht Plasterk het provinciale advies overnemen, dan is er nog een lange weg te gaan voor er een besluit valt of de Friese Elf Steden daadwerkelijk de lijst halen. Deze zomer is de Waddenzee als achtste Nederlandse gebied tot de Werelderfgoedlijst toegelaten. Ook het Woudagemaal in Lemmer staat vermeld.

De status van Werelderfgoed maakt duidelijk dat 186 landen het van belang vinden een gebied vanwege specifieke kwaliteiten te behouden, maar levert geen wettelijke beperkingen op.
Bron: Provincie Fryslân

In juni van dit jaar kwam het waddengebied op de werelderfgoedlijst.

>>>lees hier over Waddenzee Werelderfgoed

© Persbureau Ameland 2009,  op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *