Flitswinter en plaknacht populaire weerwoorden

WAGENINGEN – De uitslag is bekend! Flitswinter is gekozen als het mooiste weerwoord van 2016. Het meest populaire woord van de afgelopen vijf jaar is ook bekend geworden: plaknacht.

Lustrumjaar

Al vijf jaar op rij organiseren Omroep Gelderland en MeteoGroup samen de weerwoordverkiezing. Tijdens radio/tv-uitzendingen en vooral ook door luisteraars, worden vaak prachtige of creatieve woorden gebruikt om het weer te omschrijven.

Flitswinter, straatsen en vandaalhagel

Elk jaar opnieuw leidt dat tot een indrukwekkende lijst nieuwe woorden, die vaak al direct in weerberichten gebruikt worden. Zo waren dit jaar straatsen (schaatsen op straat) en vandaalhagel (grote hagelstenen die in Zuidoost-Brabant grote vernieling aanrichtten op 23 juni) grote kanshebbers. Flitswinter kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus en refereert naar de korte, koude perioden die we af en toe zien in de Nederlandse winter. Dit seizoen kwam het al twee keer tot een flitswinter. Eind november, en nogmaals rond 5 december met beide keren minimumtemperaturen van circa -8 graden.

Allermooiste?

Bij een lustrumjaar hoort natuurlijk ook iets extra’s. Afgelopen jaren (vanaf 2011) waren plaknacht, wolkenwak, knijpzonnetje en jojo-zomer de winnaars. Nu kwam daar flitswinter bij. Er kon ook gestemd worden op het meest populaire woord van de afgelopen vijf jaar. Met kop en schouders stak plaknacht uit boven de rest. Al met al een mooie verzameling woorden die toegevoegd wordt in de weersverwachting!

Bron: MeteoGroup

 lees hier over de Weerwoorden van de laatste jaren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *