Festival Expeditie Ameland

HOLLUM – Eind mei dompelt het eiland onder in verhalen, theater en muziek. Het evenement valt binnen het programma van het jaar van Hidde Dirks Kat. Een weekend lang zijn op diverse locaties op Ameland verhalen en theatervoorstellingen te ontdekken. De ontdekkingstocht heet Expeditie Ameland. In dit weekend brengt ook Theater Sameland haar nieuwste theatervoorstelling uit; een unieke combinatie van toneel en muziek, geïnspireerd door de rijke historie en cultuur van Ameland met een snufje actualiteit.

De IJsopera van Boris Bezemer beleeft dan zijn première op het eiland.

Nieuwe Kat-tentoonstellingen

Het landbouw & Juttersmuseum in Buren en het Maritiem Museum in Hollum openen hun nieuwe tentoonstellingen met extra activiteiten en het eiland is te verkennen via de MeAr Fryslân app. Via de app kom je op onverwachte plekken en leer je over boeiende geschiedenissen. Er zijn vertellers, lezingen en films. Wie Festival Expeditie Ameland bezoekt kan een weekend lang helemaal onderdompelen in cultuur en historie. Het gaat over Hidde Dirks Kat, over walvissen en walvisvaart, visserij, navigatie, leven op een eiland en het gaat over Ameland.

Festival Expeditie Ameland is op 26 en 27 mei    

Verhalen Expeditie

Elk dorp op Ameland heeft haar eigen verhalen en geschiedenis. Vier musea zijn het startpunt van deze Verhalen Expedities. In het museum krijgen de expeditieleden eerst een verhaal te horen van Amelander bodem. Vervolgens worden ze meegenomen door een gids, die tijdens een wandeltocht allerlei bijzonderheden vertelt. Tussendoor worden de expeditieleden getrakteerd op koffie en thee met een Amelander lekkernij. Tot slot is er in het museum een tweede verhaal te beluisteren. Als afsluiter kunnen de expeditieleden op eigen gelegenheid het museum verder bezoeken. In het weekend van 26 en 27 mei zijn er vier verschillende expedities te volgen.

Bremen en Ameland

Speciaal voor deze gelegenheid is er een uitwisseling met de Duitse stad Bremen. Twee Bremer verhalenvertellers laten zich inspireren door het verhaal van commandeur Hidde Dirks Kat. De andere vertellers zijn van Ameland. Er zijn vier Verhalen Expedities, die ’s ochtends en ’s middags te volgen zijn.

  • Datum: zaterdag 26 en zondag 27 mei
  • Tijd: 10.30-12.30 uur en 13.30-15.30 uur
  • Prijs: € 10,–, tweede expeditie € 5,–
  • Kaartverkoop: Amelander Musea en VVV Ameland. Kaartjes zijn ook te koop via de website www.vvvameland.nl.

Expeditie Ameland 1

Sorgdrager Museum, Herenweg 1, Hollum

Zaterdag 26 mei

Verhalenvertellers Jeanet de Jong & Aukje van Dijk

Zondag 27 mei

Joke Mosterman & Selma Dubbeld

Expeditie Ameland 2

Maritiem Centrum, Oranjeweg 18, Hollum

Zaterdag 26 mei

Verhalenvertellers Jörg Fischer (Bremen) & Gertie van der Korst

Zondag 27 mei

Verhalenvertellers Pieter Jan Borsch & Tzeitl Locher

Expeditie Ameland 3

Natuurcentrum Ameland, Strandweg 38, Hollum

Zaterdag 26 mei

Verhalenvertellers Frank Belt & Jester Nynke Schoustra

Zondag 27 mei

Verhalenvertellers Karin Lion (Bremen) & Frank Belt

Expeditie Ameland 4

Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude, Hoofdweg 1, Buren

Zaterdag 26 mei

Verhalenvertellers Gerry Oud & Dimphy Timmers

Zondag 27 mei

Verhalenvertellers Maria Kiewiet -Metz & Peter van Noort

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *