Familie Lekkerweg op Ameland safari

BUREN – De Van Daals zijn geluksvogels. Ze mogen heel veel uitstapjes maken, want ze zijn uit honderden families verkozen tot Familie Lekkerweg. Lekker Weg in Eigen Land is een actie van de VVV’s, Horeca Nederland, NBTC en de Recron.  De Van Daals reizen tot half augustus kriskras door Nederland, als ze er maar een weblog van bijhouden. Dat doen ze op de website www.familielekkerweg.nl

 Mogen wij ons even voorstellen? Wij zijn de familie Van Daal en we komen uit Gemert. Wij zijn tot half augustus van dit jaar de familie Lekkerweg. Wij gaan
de komende tijd heel veel van Nederland zien en brengen daar verslag van uit. We gaan zo ons best doen om iedereen net zo enthousiast te krijgen als we zelf zijn, om leuke uitstapjes in Nederland te maken,” schrijven ze in hun weblog.

Op vrijdag 27 februari bezoekt de familie Ameland. Herman (42), Heidi (44), Tobias (13), Jochum (11) en Julian (9) krijgen eerst een excursie door de eendenkooi aangeboden. Bert van Campen is hun gids. Daarna mogen ze lekker lunchen in het Koaikershuus. Om één uur staat freelance gids Jan Verbiest klaar met de jeep van hotel Zeewinde. Verbiest is sinds 2 ½ jaar Amelandgids. Hij biedt de familie een Ameland safari aan. Vader Herman heeft de video camera in de aanslag en de fotocamera om de nek. Moeder Heidi maakt aantekeningen. De drie jongens zitten lekker in de achterbak. Verbiest start de motor en maakt een tocht van oost naar west en weer terug. Hij vertelt over de cultuur, natuur, politiek, geschiedenis en gooit er af en toe een mooi verhaal tussendoor. Hij gaat van mythe naar legende en van sage naar dikke duim, gelardeerd met anekdotes en grappen. In Buren rijdt hij langs Rixt van het Oerd, in Nes langs de Cuyperskerk en Kardinaal de Jong. Jan vertelt over de slenk en natuurontwikkelingsprojecten, over de Ballumer Bocht en de reddingboot. Op weg naar Ballum vertelt hij over de eerste ruilverkaveling van Nederland en natuurlijk slaat hij de Cammingha’s en het gemeentehuis niet over. De commandeurshuizen passeren de revue en de kakebienen. De molen wordt aangedaan en Familie van Daal neemt Amelander mosterd mee terug naar Gemert. Jan Verbiest groet Hidde Kat en rijdt daarna via de golfbaan naar Ballum. Daar gaat hij met  de auto het strand op en vertelt over het groene strand, de zandhaak en de schelpen. Bij de Kooistuifdijk vertelt Jan zijn lezing over het ontstaan van het Nobeltje en presenteert de aanwezige volwassenen een glaasje. De familie Van Daal weet het al, ze komen zeker een keer terug. Is het niet voor de schelpen dan wel voor het Nobeltje. Via Klein Vaarwater en de Zwarte weg rijdt Jan het gezin naar hotel Zeewinde. “Heel veel informatie maar leuk hoor,” bedankt mama Lekkerweg Heidi van Daal de gids. Familie Lekkerweg gaat vol van Ameland naar huis. Het weblog moet hoognodig worden aangevuld met hun Ameland safari.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *