Extra kabels voor zonne-energie Ameland en Noard-East Fryslan

ARNHEM – Netbeheerder Liander gaat komende periode extra kabels aanleggen tussen Holwerd en Dokkum. Dit is nodig om de toenemende hoeveelheid zonne-energie van Ameland en gemeente Noard-East Fryslan goed af te kunnen voeren naar het onderstation in Dokkum. Ook de bestaande elektriciteitsstations in beide plaatsen worden aangepast en uitgebreid. De werkzaamheden hiervoor gaan deze week van start.

In Friesland vinden volop ontwikkelingen plaats voor duurzame energie. De vraag naar capaciteit van het elektriciteitsnet groeit flink. Met name grote zonneparken vragen om uitbreidingen van het huidige elektriciteitsnet, dat oorspronkelijk niet is ontworpen op deze ontwikkeling. Liander houdt rekening met een scenario dat de hoeveelheid energie geproduceerd uit zon in Friesland ca. twintig keer zo groot wordt.

Verbindingen versterken

Ook op Ameland zijn verschillende initiatieven voor nieuwe zonneparken. De opgewekte elektriciteit gaat nu via kabels door de Waddenzee naar een elektriciteitsverdeelstation in Holwerd. Dat station zit inmiddels aan de grenzen van de capaciteit. Ook de achterliggende verbindingen die verder het vasteland in gaan, kunnen de groeiende hoeveelheid duurzame elektriciteit niet meer aan. Daarom is besloten ook daar het net uit te breiden en te versterken.

Kabels van 20 kilovolt

Komende periode worden er twee 20-kilovoltkabels aangelegd tussen Holwerd en Dokkum. Deze kabels hebben een lengte van circa tien kilometer. Daarnaast worden de elektriciteitsstations in beide plaatsen aangepast en uitgebreid. In Dokkum wordt het station ook uitgebreid om nieuwe zonneparken op het vasteland aan te sluiten. De werkzaamheden gaan in totaal ongeveer 1 jaar duren; medio 2020 moeten de uitbreidingen klaar zijn.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *