Hoe is het met HOA1

HOLLUM – Hoe is het met HOA1, de oude boorlocatie ter hoogte van paal 3 in de Hollumer duinen? Daar wordt sinds november 2018 gesaneerd en sinds de eerste week van januari 2019 op volle kracht gewerkt aan het opruimen van de vervuilde grond en de restanten van de boorlocatie.

Het vervuilde zand is inmiddels afgegraven en afgevoerd. Het hek dat om de plek was gezet om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren is grotendeels weg gehaald. De casing en de boorbuis zijn verdwenen en buiten een met lint afgezette krater, kan er weer door het gebied gewandeld worden. De waterzuiveringsinstallatie is opgeruimd. De stalen wand, die is geplaatst ter bescherming tegen de golven, staat nog.

De boorlocatie dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Er werd gas gevonden, maar exploitatie leek niet rendabel. Toch werd de put al die jaren aangehouden. De sanering van de locatie stond op de agenda, maar die moest versneld worden uitgevoerd door de erosie. Storm sloeg duinen weg en ondermijnde de boorlocatie en op 8 januari 2019 stortte 4400 m³ vervuild zand in zee. Het zand is vervuild met boorspoeling. In de duinen, bij strandovergang Tromppad, liggen nog drie plekken met vervuild zand. Die moet Rijkswaterstaat voor 17 mei 2021 saneren.

Dossier Aardgaswinning op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *