Ex-penningmeester Clemensparochie veroordeeld

LEEUWARDEN – De ex-penningmeester van de Clemensparochie hing een celstraf van zes weken boven het hoofd, maar politierechter Bauke Jansen veroordeelde hem maandag tot een werkstraf van 200 uur. De verdachte werkt inmiddels in het buitenland en was niet op de zitting aanwezig.

Hij is veroordeeld voor verduistering van geld van de parochie. Vanaf begin 2010 eigende hij zich vier jaar lang sommen geld toe, terwijl hij ook in 2007 al eens was betrapt. Toen had hij kleine sommen uit de parochiekas meegenomen. Het parochiebestuur gaf hem destijds een tweede kans en sprak met hem af dat hij de tekorten aan zou zuiveren.

Begin 2014 werd ontdekt dat er duizenden euro’s waren verdwenen en dat de toenmalige penningmeester daarvoor verantwoordelijk was. Er werd een nieuw onderzoek gestart en de beerput kwam open: er bleek om en nabij de 30.000 euro te missen. De penningmeester had overboekingen gepleegd naar een bedrijf waar hij destijds eigenaar van was. De man was in de knoei gekomen omdat hij een huis had gekocht zonder dat hij zijn eigen appartement had verkocht. Met het geld van de parochie probeerde hij het ene gat met het andere te dichten.

Op een eerdere OM-zitting was een taakstraf van 80 uur aangeboden, maar daar is niets van terechtgekomen, zodat de zaak voor de rechter kwam. Vanwege het ernstige feit van verduistering van gemeenschapsgeld eiste de officier van justitie op de zitting 6 weken cel. De rechter was barmhartig en maakte er een werkstraf van, al vond hij wel dat de man zijn vertrouwensfunctie had misbruikt en vroeg hij zich af waarom de penningmeester niet gezichtsverlies had voorkomen door de beloftes na te komen. Het grootste deel van het verdwenen bedrag is inmiddels terugbetaald.

Bron: Wâldnet

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *