Enquête over PLN op Ameland

NES – Kelly Heikoop en Marit Mosterman storten zich voor hun profielwerkstuk op PLN, een erfelijke hartspierziejte die veel op Ameland voorkomt. De twee willen de antwoorden op de enquête verwerken in hun verslag voor school. 

PLN is de afkorting voor phospholamban, het eiwit dat een belangrijke rol in de calciumhuishouding van de hartspiercellen speelt. Om ons hart te laten kloppen, zijn calciumionen van belang die in en uit de hartspiercellen stromen. Recent is een mutatie (verandering in het DNA) in het phospholamban-gen in verband gebracht met het ontstaan van hartspierziekten. Het filmpje hieronder toont Claugia Brouwer uit Nes. Zij verloor vier jaar geleden haar man Edward aan deze ziekte. Ze wisten niet dat hij deze afwijking had.

Op Ameland komt de genafwijking veel voor. PLN is ontstaan in Friesland; waarschijnlijk heeft een Friese voorouder 575-825 jaar geleden aan de basis van deze mutatie gestaan.

In dit laatste filmpje uit de serie van Stichting PLN wil Claudia de boodschap overbrengen van de noodzaak voor onderzoek en oproepen tot donaties. "Mede omdat het voor ons als Amelanders van groot belang is," zegt ze. Kelly en Marit willen met hun vragenlijst en verslag de bekendheid van PLN vergroten.

Bekijk hier de enquête van Kelly en Marit, hij is in enkele minuten in te vullen.

bekijk hier de website van Stichting PLN. Daar is ook de Donatie-pagina te vinden.

lees hier meer over PLN

 

 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *