Energy Challenges van start op 23 scholen in de provincie Fryslân

LEEUWARDEN – Welke Friese school heeft de energiezuinigste scholieren?

De komende vijf maanden strijden 23 scholen in Frylân om de beste duurzaamheidscampagne in de derde editie van de Energy Challenges Fryslân. Leerlingen van 17 basisscholen en 6 voortgezet onderwijsscholen voeren zelfstandig campagne voor meer duurzaamheid op hun school en in hun omgeving. Het team scholieren dat de meeste energie bespaart en de meeste inwoners weet te bereiken en activeren, wint de finale in juni. De kick-off zal op vrijdag 22 januari plaatsvinden in Heerenveen. Raynaud Ritsma van televisieprogramma Tsjek verzorgt de presentatie.

Energy Challenges daagt kinderen en jongeren uit om slim met energie om te gaan. Het is een spel op school en tussen scholen onderling, waarbij leerlingen het energieverbruik op hun school analyseren en in teamverband een origineel plan bedenken om zoveel mogelijk energie te besparen.  Vorig jaar wisten Friese scholieren al tal van slimme acties te verzinnen. Eén basisschool had door middel van herinneringsstickers op elektrische apparatuur 30% besparing gerealiseerd. Een andere middelbare school wist door middel van een sponsorloop een windmolen voor op school te financieren. 

Slimme meters

De jongeren kunnen de effecten van hun campagne zien en meten. Slimme meters en monitoringssoftware is in de scholen geplaatst, die het gas- en elektraverbruik realtime inzichtelijk maken. Hierdoor kunnen de leerlingen na elke besparingsactie precies zien wat het resultaat van hun actie is geweest. Daarnaast worden alle schoolgebouwen doorgelicht door een team van stagiaires onder begeleiding van een technisch specialist.

Flinke besparingen verwacht

De ervaring van eerdere projecten leert dat door monitoring, analyse, educatie en bewustwording een gedragsverandering ontstaat, wat besparingen tot wel 15 procent per gebouw mogelijk maakt. Ook bij de Friese scholen worden energiebesparingen van 10 tot 20 procent mogelijk geacht, zonder grote investeringen of renovaties. In tijden van bezuinigingen in het onderwijs is dit een welkome kostenbesparing. Naar verwachting zal het project ook een positief effect hebben op het energieverbruik bij de scholieren thuis. 

Samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijven

De provincie Friesland ondersteunt de Energy Challenges Fryslân als onderdeel van uitvoeringsprogramma 'Duurzame Energie'. Het project wordt verder versterkt door de gemeenten Leeuwarden, de Friese Meren en Súdwest-Fryslân. Bedrijven en andere organisaties spelen ook een belangrijke rol in het project. Onder meer Strukton Worksphere, BekkemaBruinsma, de Friese Milieufederatie,  Energy Valley en de Watercampus doen mee aan het project.

De Energy Challenges Fryslân is onderdeel van de Stichting Energy Challenges. Het doel van de stichting is het stimuleren van enthousiasme en bewustwording onder jongeren op de thema's energie, techniek en duurzaamheid. Het project is in 2011-2012 gestart als pilot tussen twee scholen in Groningen en is sindsdien uitgebreid naar ruim 100 scholen in Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland en Gelderland met nieuwe projecten in ontwikkeling in de andere provincies voor schooljaar 2016-2017. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *