Energie Van Ons overgenomen door multinational?

BUREN – VandeBron, de energieleverancier waar de klanten van de energiecoöperatie op Terschelling bij zijn onderbracht, wordt overgenomen door Essent. Kan dit ook met Energie VanOns en de klanten van de Amelander Energie Coöperatie gebeuren? Dat is een vraag die bij velen speelt.

Energie Van Ons geeft antwoord. “We kennen de frustratie. Eindelijk heb je een product gevonden dat goed past bij je idealen. Een dienst die helemaal reflecteert waar jij voor staat. En dan ineens wordt het bedrijf verkocht aan een beursgenoteerd bedrijf met hebberige aandeelhouders. Dag idealen.

Energie VanOns gaat nooit verkocht worden. Punt.

Leden zijn de baas

Nog los van dat we helemaal niet overgenomen willen worden, maakt de structuur van onze organisatie zo’n overname simpelweg onmogelijk. Het energiebedrijf Energie VanOns is eigendom van de provinciale koepelorganisaties. Die koepelorganisaties zijn weer eigendom van de bijna honderd lokale energiecoöperaties. Samen hebben die honderden leden die democratisch beslissen over het reilen en zeilen. Zonder te willen generaliseren: dit zijn vaker wel dan niet eigengereide idealisten met een groen hart. Het moet wel héél vreemd lopen, voordat er binnen onze beweging een meerderheid zou komen voor verkoop.

Geen grote investeerders

Wat ook helpt is dat Energie VanOns niet wordt gefinancierd door grote investeerders. Er staan geen investeringsmaatschappijen in onze nek te hijgen, omdat zij ons de eerste paar jaar op weg hebben geholpen in de hoop op dikke winst. We zijn bovendien niet beursgenoteerd. Onze organisatie heeft daardoor gelukkig nooit te maken met mensen met financiële belangen die ineens teleurgesteld de handdoek in de ring gooien.

Gezond draaien staat voorop

Als coöperatieve organisatie hebben we er gewoon helemaal geen belang bij om te verkopen. Alles draait om gezond draaien en ondertussen in een lekker tempo verder groeien. Dat kan en dat lukt, ook zonder zakken met geld van investeerders of multinationals. Onze idealen zijn niet te koop.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *