Eislaan in de achtertuun

HOLLUM – Het is Pasen. Om de verrijzenis van Jezus te herdenken en om de redding en de hoop die Jezus de mensheid bracht te gedenken, houden christenen over de hele wereld jaarlijks vieringen op de dag van Pasen. Rondom Pasen zijn een reeks gebruiken ontstaan, waaronder het paaseirollen. De eieren zijn het symbool voor vruchtbaarheid, nieuw leven. Het gebruik zou een Germaanse traditie zijn. De eieren werden in de akkers begraven voor de vruchtbaarheid van het land.

Eislaan

Op Ameland doet men sinds jaar en dag aan eirôlle en eislaan. Tegenwoordig wordt dat historisch medegebruik genoemd. Op basis van het historisch medegebruik hebben Amelanders het recht. Tijdens de paasdagen gaan families met hardgekookte eieren en lekkers de duinen in. Daar vermaakt jong en oud zich met het rollen van de eieren of met eislaan. In 2020 kan dat even niet: wegens de coronacrisis is het paaseirôlle in groepen niet toegestaan. Volgend jaar kunnen Amelanders hopelijk weer de duinen in. Dit jaar is het in klein verband eirôlle in de achtertuun. De foto's hiernaast zijn van een jaar dat het wél kon.

Volksgebruik

Eirôlle, eislaan, eismiete en paaseigoaie is een oud volksgebruik met Pasen, waarbij vanaf de top van een duin eieren omlaag worden gegooid tot ze stuk zijn. Families of groepjes kinderen trekken op Eerste of Tweede Paasmiddag naar de eislaandersdune of het paasduun, waarbij ieder hardgekookte en gekleurde eieren meeneemt. Het kleuren van de eieren werd vroeger in thee- of koffiewater gedaan, later kwam eierverf in opmars. Stukgegooide eieren worden opgegeten. In Hollum wordt gesproken over eislaan, in Ballum gaat men eirôlle, en in Buren en Nes spreekt men over eismiete of paaseigoaie.

⇒ lees hier over het paaseizoeken op het grasveld van het Witte Huis in Amerika – The White House Easter Egg Roll

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *