Eilanders vrij van reserveren

BALLUM – Eilanders zijn vrij van het reserveren van een plekje voor de overtocht. Amelanders hoeven alleen maar hun Wagenborg pas met abonnement of meervaartenkaart te laten scannen. Als daar tegoed op staat gaat het toegangspoortje open. Wie geen tegoed op de Wagenborg pas en geen abonnement heeft moet wel reserveren en inloggen op Mijn Wagenborg om voor het eilander tarief in aanmerking te komen. Ook voor de forens met groene Wagenborg pas met forenzenabonnement gaat het poortje open. Voor de auto moet als gebruikelijk wel worden gereserveerd.

Wagenborg mag vanaf 1 juni met 40% van de capaciteit varen. Daarom werd een reserveringssysteem ingesteld, dat vanaf 16 juni ook voor personen geldt, om aan de reizigers zekerheid te bieden dat ze mee kunnen. Vanwege de coronamaatregelen werkt de veerdienst met beperkte capaciteit; er mogen maar 480 passagiers mee in plaats van de 1200 maximum capaciteit.

Maandagavond werden er tijdens de raadscommissievergadering in het bestuurscentrum in Ballum door diverse volksvertegenwoordigers vragen over gesteld. Schaduwfractielid VVD Dirk Kooiker stelde dat bewoners van Ameland vrijgesteld zouden moeten worden van de vermaledijde reserveringsnoodzaak. De overtocht is voor eilanders “een stukje openbare weg naar het vaste land”. Kooiker: “Wij kunnen niet altijd van te voren plannen wanneer we weg moeten, zeker in verband met ziekenhuisbezoek en familieomstandigheden.” Han van Heerde van Ameland’82 vloog het onderwerp vanuit een andere hoek aan. “Ameland en uiteraard alle andere Waddeneilanden, zijn hard getroffen door de coronacrisis. Nu het heel langzaam weer de goede kant op gaat moeten we natuurlijk alles uit de kast trekken om onze potentiële gasten het vertrouwen te geven om eindelijk de welverdiende vakantie te kunnen boeken en dat men daarbij welkom is op Ameland.” Van Heerde wil het liefst garanties dat gasten niet in Holwerd blijven staan omdat ze niet met de boot mee kunnen.

Jeroen de Jong van het CDA maakte zich zorgen over de schooljeugd en of die wel thuis kunnen komen. Ook vroeg hij aan de wethouder of er ook plekken vrij gehouden blijven voor calamiteiten en onverwachte redenen om te reizen.

Wethouder Theo Faber stelde de gemeentelijke politici gerust door te melden dat een en ander al is doorgesproken met Wagenborg. Bij noodgevallen kun je mee op de boot en bij bijzondere omstandigheden kan de reiziger het beste contact opnemen met de Klantenservice van Wagenborg, zei de wethouder. De reserveringsplicht noemde Faber maandagavond nog “kiezen uit twee kwaden.” Wie gereserveerd heeft is in ieder geval zeker van de overtocht. Inmiddels kan de wethouder boter bij de vis geven en melden dat voor eilanders het tonen van de WPD pas voldoende is voor een plekje op de veerboot.

later meer over de raadscommisssivergadering

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *