Eerste zeehondenpup dit winterseizoen opgevangen in Pieterburen

Gisteravond heeft het Zeehondencentrum de eerste grijzezeehondenpup van deze winter opgevangen. Het jong werd gevonden op het strand van Terschelling. Waarschijnlijk is zij door de harde wind van de afgelopen dagen weggewaaid en haar moeder kwijtgeraakt. Met de wintermaanden in aantocht heeft de pup de naam Winter gekregen. Het Zeehondencentrum roept strandgangers op om de komende weken rust en ruimte te geven aan zeehondenmoeders en hun pups.

Pup gemeld op Terschelling

In de middag werd er op het strand van Terschelling een zeehond gemeld, die roerloos aan de vloedlijn lag. Twee ervaren zeehondenwachters gingen op de melding af. Hier was het vrij snel duidelijk dat het om een grijzezeehondenpup ging. Het dier was zo ernstig vermoeid en verzwakt, dat het direct naar de opvang werd gebracht. Het Zeehondencentrum vermoedt dat de pup door de harde wind en het hoge water van de Engelschhoek af is gewaaid en zo de moeder is kwijtgeraakt.

Over Winter

In de opvang kreeg het vrouwtje de naam Winter. Het centrum vernoemt dit jaar de pups naar verschillende winterdieren, waarbij de medewerkers hun favoriete naam mochten insturen. Winter haar navelstreng is nog aanwezig, waardoor de dierenartsen haar schatten op tussen de twee en vier dagen oud. Ze weegt krap aan 13,5 kilogram. Winter is te bezoeken in het Zeehondencentrum in Pieterburen. Grijze zeehonden krijgen nu hun pups. Moeders hebben maar 2,5 week tijd hun pups te voeden. In die korte periode groeien de pups enorm snel, van 10 kilo bij geboorte naar soms wel 50 kilo als de moeder ze verlaat. Daarom is het essentieel dat zeehondenmoeders en -pups de rust en ruimte krijgen die ze nodig hebben.

Pupseizoen op komst

Is er twijfel over de gezondheid van een zeehond, dan kan er altijd gebeld worden met het telefoonnummer 144. Zij verbinden dan door met het centrum dat in dat gebied actief is. De centra sturen dan zeehondenwachters op de melding af om te beoordelen wat er aan de hand is en creëren rust om de zeehonden heen. Zeehondenwachters zijn actief sinds het in 2020 getekende Zeehondenakkoord. De bedoeling van het akkoord is om problemen voor zeehonden te voorkomen en daarmee het aantal dat in de opvang terechtkomt te verlagen.

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 505

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *