Eerste witte huilers van dit seizoen

PIETERBUREN – Met de vondst van twee witte baby’s van de grijze zeehond op Vlieland is het winter huilerseizoen begonnen. Grijze zeehonden krijgen hun jongen op een permanent droge zandbank, omdat de pups de eerste drie weken door hun dikke witte babyvacht niet goed kunnen zwemmen. Gedurende drie weken wordt de baby door de moeder gezoogd, daarna gaat de moeder weg en moet het jong zich alleen redden. Ze zien elkaar nooit terug.

Als het water zo hoog komt dat de zandbank onderloopt, komen veel jonge dieren in de problemen. De moeder probeert zo goed en zo kwaad als het kan haar jong weer mee terug te krijgen naar de zandbank, maar door de paniek gaat dat vaak mis. Afgelopen nacht was het heel hoog water. Vanmorgen vroeg vond EHBZ-er Willem op Vlieland twee witte huilers, waarvan de moeder in geen velden of wegen te zien was. Ze zijn naar Pieterburen gebracht om aan te sterken. Daar liggen ze, voor iedereen zichtbaar in het binnenbad. Over een paar maanden kunnen ze weer naar huis.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *