Eerste warme dag van het jaar

WAGENINGEN – De eerste officiële warme dag van het jaar is een feit: zondag 7 april. De temperatuur op hoofdstation De Bilt steeg boven de 20 graden. Dat is voor de eerste keer in 2019. Op Ameland was het niet zo warm, maar wel heerlijk waddenweer.

Verder naar het zuiden en oosten zijn veel weerstations de 20 graden al ruim gepasseerd. De warmte van dit moment wordt aangevoerd met een oostelijke wind, langs de flanken van lagedrukgebieden boven Midden- en Zuid-Europa. Een buienstoring van de lagedrukgebieden ligt wel dichtbij, boven België. Vanaf de namiddag kan een lokaal bui-exemplaar het zuiden van ons land bereiken. Maandag is het ook nog zacht, de dagen erna koelt het weer af.

Lente steeds vroeger

Het vroegterecord voor de eerste warme dag, 20 graden of meer, op hoofdstation De Bilt staat op 17 maart 1961 en 1990. In 1983 moesten we het langst wachten op de eerste twintiger in De Bilt, namelijk tot 31 mei. De eerste officiële warme dag valt gemiddeld pas op 17 april, maar tegenwoordig gebeurt dit steeds vroeger. Vorig jaar konden we de eerste warme dag in De Bilt ook op 7 april noteren en in 2017 gebeurde dit al op 30 maart.

Waarschijnlijk geen records

Het was dus warm deze zondag. Het dagrecord van De Bilt voor 7 april staat op 21,6 graden, gemeten vorig jaar op deze dag. MeteoGroup verwachtte gisteren een maximumtemperatuur van 22 graden, maar De Bilt haalde dat niet. Ook een landelijk dag-warmterecord voor alle meetlocaties in Nederland zat er niet in. In 1894 noteerde weerstation Winterswijk 24,4 graden. En recenter, op de zo warme 7 april van vorig jaar, bereikte Arcen 24,3 graden. Te hoog gegrepen voor zondag 7 april 2019

lees hier meer over Waddenweer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *