Zondag wordt het warm

WAGENINGEN – Na een valse start belooft het weekend volgens MeteoGroup vrij zonnig en warm te worden. Zondag kan de temperatuur in het binnenland oplopen tot 21 graden! Waarschijnlijk wordt het ook in De Bilt 20 graden of warmer en dat betekent de eerste officiële warme dag van het jaar. Mocht dit zondag lukken, dan is dat 10 dagen vroeger dan normaal. Zondagavond neemt langs de Belgische grens de kans op een regen- of onweersbui toe. 

Wie zaterdagochtend de gordijnen opentrekt hoeft niet meteen een zonnig weertype te verwachten. Vanuit het oosten trekken namelijk wolkenvelden over het land en hier en daar kan het zelfs een beetje spetteren. Zaterdagmiddag blijft het noordwesten gevoelig voor een buitje. In de rest van het land wordt het droog en op steeds meer plaatsen breekt het wolkendek open en komt de zon tevoorschijn. In het noordoosten wordt het zelfs helemaal zonnig. 

Bij een matige oostenwind schiet de temperatuur omhoog naar 15 tot 19 graden. De hoogste temperaturen vinden we langs de oostgrens. Mogelijk wordt in Drenthe de 20 graden al aangetikt. Op de stranden koelt het in de loop van de middag af door zeewind en op de Wadden is het met maximaal 12 graden beduidend frisser. 

Eerste officiële warme dag?

Zondag doen we er nog een schepje bovenop. Met een oostelijke wind stroomt droge en warme lucht ons land binnen en komt de temperatuur op grote schaal rond 20 graden te liggen. Op de Veluwe, in het Rijk van Nijmegen, Noord-Limburg, de Achterhoek en Twente wordt het zelfs 21 graden. Het MeteoGroup-weermodel verwacht nu voor De Bilt een maximumtemperatuur van 20,0 graden en daarmee spant het erom of het de eerste officiële warme dag van 2019 wordt. Die kans is nu circa 60%. Op de Wadden en aan de Zeeuwse kust wordt het maximaal 15 graden en op de stranden van de westkust zal de temperatuur in de loop van de middag ook dalen naar deze waarde door zeewind.

Vooral in het noorden is het zondag zonovergoten. In het zuiden ontstaan stapelwolken en vooral langs de Belgische grens kan tegen de avond een zomerse regen- of onweersbui ontstaan.

Lente steeds vroeger

Het vroegterecord voor de eerste warme dag op hoofdstation De Bilt staat op 17 maart 1961 en 1990. In 1983 moesten we het langst wachten op de eerste twintiger in De Bilt, namelijk tot 31 mei. 

De eerste officiële warme dag valt gemiddeld pas op 17 april, maar tegenwoordig gebeurt dit steeds vroeger. Vorig jaar konden we de eerste warme dag in De Bilt ook op 7 april noteren en in 2017 gebeurde dit al op 30 maart.

De laatste warme dag van het jaar valt tegenwoordig juist steeds later. Vorig jaar gebeurde dat op 17 oktober. De periode tussen de laatste en eerste warme dag wordt dus steeds korter. Als we zondag in De Bilt 20 graden halen, laten we een periode van 172 dagen achter ons die kouder dan 20 graden zijn geweest. Vorig jaar was deze periode 170 dagen en normaal is dsat circa 192 dagen.

lees hier meer over Waddenweer

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *