Eerste vorst van deze herfst een feit 

WAGENINGEN – Op weerstation Eelde (Drenthe) is de temperatuur zojuist gedaald tot -0,1 graden en daarmee is voor het eerst deze herfst in ons land vorst gemeten. Aan de grond werd het nog wat kouder, met op weerstation Twente -2,7 graden. In september en oktober heeft het al een paar nachten gevroren aan de grond, maar op normale waarneemhoogte (1,5 m) lukte dit nog niet in ons land. De eerste vorst valt volgens weer.nl iets aan de late kant. Normaal vriest het in het oosten 3 nachten in oktober.

Normaalgesproken komt het in Nederland op basis van de klimatologie over de afgelopen 30 jaar op 23 oktober tot de eerste vorst van het jaar. Meestal gebeurt dit dus in de tweede helft van oktober, maar het kan ook veel vroeger vriezen. Vorig jaar nog kwam het op 29 september al tot lichte vorst op weerstation Twente, met toen -0,8 graden. Recordvroeg gebeurde dit in 1971, toen het in Deelen op 15 september al een beetje vroor. Het kan ook anders, want in het jaar 2000 moesten we wachten tot 16 december, voordat het ergens in Nederland op een officieel weerstation tot vorst kwam.

In 1931 al volop winter

IJskoud was het in 1931, met op grote schaal matige vorst in de nacht van 28 oktober. De temperatuur daalde in die nacht naar -8,2 graden in Warnsveld, -8,3 graden in Wijster en -8,4 graden in Gemert. Winterswijk en De Bilt noteerden de laagste temperaturen met -8,5 graden. Dit is, samen met 24 oktober 2003, nog steeds de laagst gemeten oktobertemperatuur ooit.

Komende nachten nog kouder

De eerste officiële vorst op ons hoofdstation in De Bilt laat waarschijnlijk niet lang op zich wachten. Komende nacht en in de nacht naar donderdag daalt de temperatuur op veel plaatsen onder het vriespunt met -1 tot lokaal -4 graden. Alleen aan de kust blijft het kwik ruim boven nul. Overdag is het net als vandaag prachtig herfstweer met volop zon bij een graad of 10.

Vrijdag start in het noordoosten met een graadje vorst. De bewolking neemt dan snel toe en het gaat regenen. Door de aantrekkende wind zal het waterkoud aanvoelen. Het weekend verloopt wisselvallig en het wordt daarbij flink zachter. 

Bron: MeteoGroup

lees hier over het begin van de winter

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *