Ameland was bijna Van Klaveren kwijt

BALLUM – Bijna was Ameland voortijdig haar tijdelijke burgemeester kwijt. Gerard van Klaveren is nog tot januari waarnemend burgemeester van de eilandgemeente, tot het moment dat de nieuwe Kroonbenoemde Leo Pieter Stoel aantreedt.

“Als ze punt 5 van de agenda hadden laten halen dan weet ik niet of ik hier morgen nog had gezeten!” zegt Van Klaveren na afloop van de raadsvergadering op maandag 28 oktober. “Die ‘ze’ zijn de raadsleden en de brandveiligheid van De Stelp is het onderwerp waar de burgemeester zo getergd over is. Vanaf maart 2013 komt de brandveiligheid van het zorgcentrum niet goed door de keuring en sinds die datum wordt de situatie gedoogd. Burgemeester Van Klaveren, met veiligheid in zijn portefeuille, wil daar niet de verantwoordelijkheid voor dragen en hij accepteert de gedoogsituatie niet langer. Er moet wat gebeuren aan De Stelp en dat kost geld. Niet alleen het zorgcentrum van zorgaanbieder Kwadrant, maar ook de aanleunwoningen van de gemeente moeten van een nieuwe en gecertificeerde sprinklerinstallatie worden voorzien. Voor de kosten van de installatie in de aanleunwoningen trekt de gemeente 330.000 euro uit. De aanpassingen die Kwadrant nu laat doen aan De Stelp betaalt de gemeente als het zorgcentrum na de bouw van de nieuwe Stelp wordt overgedaan aan de gemeente. De koopprijs wordt dan met 300.000 euro verhoogd.

Raadslid Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland wil dat eerst nog wel eens bespreken en vraagt aan het begin van de vergadering dit punt van de agenda te verwijderen. IJnsen noemt het geld dat in aanloop van de nieuwbouw moet worden uitgegeven “zuur geld”. Hij vindt het ook een beetje onzin, dat er op de valreep nog een nieuwe sprinklerinstallatie moet worden geïnstalleerd. “Er zit er nu een in, alleen is die niet gecertificeerd.” Wat hem ook dwars zit is dat de raad niet op de hoogte is gebracht van de extra drie ton uitgave. De meerderheid van de raad wil het collegevoorstel toch behandelen. Daarop dient IJnsen een amendement in, waarin hij stelt wél akkoord te willen gaan met het krediet dat nodig is om de aanleunwoningen brandveilig aan te passen, maar dat hij niet akkoord gaat met de afspraak die wethouder Theo Faber met Kwadrant maakte. Die afspraak gaat over de verhoging van de koopprijs met drie ton. De volledige oppositie is het met IJnsen eens, maar de coalitie stemt tegen.

Gerard van Klaveren hoeft niet de gang naar de Commissaris van de Koning te maken om zijn ontslag in te dienen. Hij blijft nog op Ameland en maakt nog mee dat De Stelp brandveilig verder kan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *