Eerste fossielvrije handelsmissie naar de Wadden

LEEUWARDEN – Vijftien innovatieve en duurzame startups uit Nederland, Duitsland en Denemarken aan boord.

Van maandag 14 tot en met donderdag 17 mei gaan vijftien startups op uitnodiging van het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Lab Vlieland op handelsmissie naar de Wadden. De handelsmissie vindt plaats voorafgaand de Trilaterale Waddenzee Conferentie op 17 en 18 mei in Leeuwarden. De boottocht is volledig fossielvrij en ze varen onder andere met de Ecolution, het zeilschip van Wubbo Ockels. Deze eerste fossielvrije handelsmissie wordt georganiseerd om aan te tonen dat de Waddeneilanden niet alleen maar een toeristische bestemming zijn, maar veel kansen bieden voor ondernemers. En om nieuwe samenwerkingen te creëren tussen de startups en lokale ondernemers om uitdagingen waarmee de Wadden kampen, op te lossen. 

Wadden meer dan een toeristische bestemming 

De Waddeneilanden bieden vanwege hun duurzame en fossielvrije ambities veel kansen voor startups met producten die de verduurzaming van de eilanden bevorderen. Tegelijkertijd kampen de eilanden met uitdagingen op het gebied van afvalverwerking, (tijdelijke) woningen, energie en vervoer. Op basis van deze uitdagingen zijn de startups geselecteerd. Zo bouwt Sustainer Homes houten woonmodules die 90% minder CO2 uitstoten ten opzichte van bouwen met staal en beton. Zij kunnen een oplossing bieden voor het woningtekort. Ook Ecocreation die met hun composteermachine in staat zijn om organisch materiaal binnen 24 uur om te zetten in compost, denken mee over afvalverwerking. Precious Plastics levert kennis, machines en mensen om plastic een nieuwe bestemming te geven. De startups gaan tijdens de reis gericht in gesprek met de burgemeesters en wethouders van de eilanden (o.a. Ineke van Gent) en met de lokale ondernemers en ondernemersverenigingen. 

Aanbieden manifest aan minister Schouten bij Trilaterale Waddenzeeconferentie

De handelsmissie vaart uiteindelijk naar Leeuwarden, waar op 17 mei de Trilaterale Waddenzeeconferentie begint. Hier spreken Nederland, Duitsland en Denemarken over de toekomst en bescherming van het waddengebied. Tijdens de boottocht werken de startups samen met de eilanden toe naar gezamenlijke oplossingen vanuit beider expertises, waarin de rol van startups bij het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen centraal zal staan. Dit verslag wordt verwerkt in een videomanifest. Tijdens de conferentie wordt het videomanifest overhandigd aan minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Uiteindelijk hoopt Lab Vlieland deze adviezen breder te kunnen trekken naar Nederland, Duitsland en Denemarken. 

Op 15 mei komt de vloot op Ameland aan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *