Midas Dekkers: Waddeneilanden gaan gewoon hun eigen gang

AMSTERDAM – Midas Dekkers schoof gisteravond aan bij Pauw en vertelde over zijn bezoeken aan de Waddeneilanden. Hij bezocht ze alle vijf, reed op zijn solex van oost naar west en vertelt in de serie die in april en mei 2018 op tv door Omroep Max wordt uitgezonden – Ameland volgt op 11 mei – over de natuur, over wat hij mooi vindt, waar hij zich zorgen over maakt en waar hij een slechte ontwikkelingen in ziet. 

Dekkers is een liefhebber van de Wadden. Hij noemt de eilanden 'symbool van verlangen'. Zodra je de veerboot opstapt laat je de files en andere drukte van het vaste land achter je. Het eilandgevoel overvalt je. Dekkers constateert ook dat de TVTAS de afgelopen decennia veranderd is. In de winter spelen de eilanders ouderwets waddenbewone, zegt hij. Dan gaan de eilanders biljarten. In het voorjaar krijgen ze jeuk aan wijsvinger en duim en in de maanden daarna wordt er hard gewerkt en geld verdiend. Eigenlijk, vindt Dekkers, zouden er wat minder mensen naar de Waddeneilanden moeten trekken, want de eilanden dreigen ten onder te gaan aan massatoerisme. De overtocht is een prachtig ventiel om dat te reguleren: kleinere bootjes en minder vaarten, stelt Dekkers voor.

De Waddenzee is werelderfgoed, maar dat beschermt de eilanden niet. De zee is beschermd, maar de eilanden kunnen 'verkloot' worden, volgens de bioloog. De Waddeneilanden gaan gewoon hun gang, al zien eilanders in de winter wel wat ze 's zomers kapot maken. Dat gaat hem aan het hart, al realiseert hij zich dat hij een van de mensen is die graag de Wadden bezoekt, een van de mensen die onderdeel is van de drukte.

PA vroeg Cinto Prosperi, directeur VVV Ameland, om een reactie.

Prosperi: "Ik heb het gezien. Al eerder was Midas zeer kritisch over Ameland. Hij miste kleine barretjes en waar hij dacht dat die er waren (uit het verleden), waren dat nu restaurants.

De eilanden lijden niet onder ‘massatoerisme’, want daar is geen sprake van. We zijn wel volledig van toerisme afhankelijk, dat is echter wat anders. Je kunt op de eilanden ook in de zomer een rustig plekje vinden. Soms moet je een paar honderd meter lopen op het strand, soms een paar kilometer fietsen. Vergelijk dat eens met de Hollandse stranden!Midas speelt vaak een karikatuur van zichzelf, dat is zijn ‘handel’. 

Dat er grenzen zijn aan groei, is bekend. Echter de feiten zijn dat sinds 2004 het aantal gasten naar Ameland met ongeveer 1% per jaar is gegroeid bij een veel betere spreiding over het jaar en dat het aantal bedden van 25.000 in 2005 is gedaald naar 20.000. Mogelijk gemaakt door seizoensspreiding. Opvallend is ook dat Max opnamen op Ameland heeft gemaakt in december en januari, al doen ze alsof het herfst is. Zeker geen tijd van ‘massatoerisme’.

Midas baseert zich naar mijn mening dus op vooroordelen of hij maakt een voorstelling van de werkelijkheid die hem past."

Bekijk hieronder het fragment met Midas Dekkers

  • Abonneer op het YouTubekanaal Ameland Vandaag en mis geen filmpje meer – klik aan het einde van de film op het Ameland Vandaag-logo en dan op Abonneren.
  • Wilt u reageren? Zet uw reactie onder het filmpje. Klik daarvoor op het YouTube-logo, rechtsonder op het filmpje.
  • Delen en Liken (duimpje op) van harte aanbevolen.

 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *