Eerste filmpje: “Godsamme jongens!”

NES – Het is niet fraai om te zien, maar wel heel bijzonder en wellicht belangrijk voor het onderzoek. Buurtbewoner Rudolf Teuben maakte op zijn smartphone een viertal kleine filmpjes van de eerste minuten van de kerkbrand. Hij begint om tien over vijf te filmen. De eerste 112-melding was twee minuten eerder, de brandweer is onderweg maar nog niet ter plaatse.

Op het kleine schermpje van de telefoon zag het er al indrukwekkend uit, maar op het grotere scherm zie je pas hoe het vuur om zich heen sloeg toen de brandweer nog niet gearriveerd was. Ook zijn bezorgde woorden te horen of er misschien iemand in de pastorie aanwezig is. Er wordt op een deur geklopt.

"De beelden zijn nu veel beter te bekijken," schrijft Teuben, nadat hij de filmpjes op de website heeft gezien. "Je kan nu zien dat het vuur aan de westkant, bij de koorzijde, is ontstaan. De oostkant is namelijk nog redelijk vuurvrij." Deze situatie was slechts een paar minuten het geval, voordat alles in lichterlaaie stond en het was een kwestie van een half uur voordat alles eigenlijk weg was, schrijft de ooggetuige die op dat moment met slechts enkelen aanwezig was. "Ik zag ook nog links iets van een lichtpuntje. Wat dat nu precies is kan ik nog niet verklaren." Intussen weet Teuben wat het lichtje is: een lantaarnpaal aan de Kardinaal de Jongweg.

De technische recherche betrekt de beelden in het onderzoek.

>>> bekijk op het YouTube kanaal van Persbureau Ameland de vier filmpjes, met toestemming van en dank aan Rudolf Teuben

Ameland Actueel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *