Eerste coronageval op Waddeneiland

TEXEL – Op Waddeneiland Texel is een coronabesmetting geconstateerd. Het is de eerste op de Waddeneilanden. Tot vandaag waren alle vijf de eilanden nog coronavrij. Op de kaart van Nederland die het RIVM versreidt heeft Texel nu ook een besmettingskleurtje. Vanmiddag werd bekend dat er een tweede besmetting op Texel is. Het gaat om een man, inwoner van Texel en een huisarts van het eiland.

Gemeente Texel meldt op haar website: 

Eerste besmettingen op Texel met coronavirus bevestigd

Vandaag, 19 maart 2020 zijn door GGD Hollands Noorden de eerste besmettingen bevestigd op Texel.  Burgemeester Uitdehaag: “Helaas moet ik hierbij de vermoedens die al enige tijd op het eiland rondgingen bevestigen.  Ook op Texel zijn nu de eerste corona gevallen bevestigd. Ik wil onze inwoners vragen om juist nu elkaar bij te staan. We hebben elkaar hard nodig. De patiënten en de mensen die om hen heen staan, wil ik heel veel sterkte wensen de komende tijd”. 

De eerste twee bevestigde patiënten zijn een inwoner en een huisarts van Texel. De eerste patiënt is twee dagen geleden naar het ziekenhuis in Alkmaar verwezen. Deze persoon is daar nog opgenomen. De tweede patiënt is een Texelse huisarts. Deze persoon kreeg begin deze week koorts en luchtwegklachten. Vanaf het moment dat er verschijnselen waren is de huisarts thuisgebleven en heeft daarna geen patiënten meer gezien. Het gaat overigens om milde griepachtige klachten en er is geen sprake van ziekenhuisopname bij deze patiënt.

De huisartsen vermelden dat zij alle GGD-protocollen wat betreft vermijden van infecties nauw opvolgen in alle huisartsenpraktijken. Alle huisartspraktijken zijn nog steeds elke dag telefonisch bereikbaar. Bij urgente klachten wordt u altijd door een arts beoordeeld. Mensen met luchtwegklachten zien zij gezamenlijk op het zogenaamde “hoestspreekuur”.  Ook daarvoor belt u eerst naar uw eigen huisarts. Mensen met milde klachten wordt gevraagd niet te bellen maar thuis uit te zieken. Als u twijfelt, kijk dan op de website van de thuisarts.

Wat kunt u zelf doen?

Voor iedereen geldt de volgende maatregelen. Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts. Dit zijn milde klachten. Mijd sociaal contact. Beperk bezoek aan kwetsbare personen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts >38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en je medische hulp nodig hebt.

Wanneer wordt er iemand getest?

Huisartsen zullen niet meer iedereen testen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Als mensen klachten hebben die op besmetting met het coronavirus wijzen, moeten ze thuis blijven totdat ze minstens 24 uur geen klachten hebben. De (huis)arts zal bepalen of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juist behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben. De huisarts volgt de richtlijn die gesteld is vanuit het RIVM.

Meer informatie

Heeft u vragen over het coronavirus? Bel dan 0800-1351 of kijk op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Hier vindt u ook de meest gestelde vragen. Als gemeente volgen wij de richtlijnen van de GGD en het RIVM.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *