Brief raadsleden Terschelling aan Terschellingers

TERSCHELLING – De vijf Waddeneilanden houden nauw contact over de coronacrisis. Samenwerkingsverband De Waddeneilanden besloot om de eilanden niet op slot te zetten, maar de lijn van Rutte te volgen. Het dringende advies om niet naar Ameland af te reizen werd door alle vijf de burgemeesters onderschreven. Gemeenteraadsleden van een aantal fracties van Terschelling besloot een brief aan de eilanders te schrijven. 

"Eilanders,

De coronacrisis raakt ons allemaal. Terschelling helaas niet uitgezonderd. 

Met elkaar proberen we het eiland draaiend te houden. Wij lezen en horen ook de zorgen die vele eilanders hebben over het aantal toeristen dat nog steeds naar het eiland lijkt te komen.

Niet alleen de toeristen kunnen het virus verspreiden; Vele eilanders werken of studeren aan de wal, het kan dus zijn dat het virus al onder ons aanwezig is. Het eiland om die reden op slot zetten, heeft dan ook geen zin. 

Waar wij ons wel zorgen over maken bij dit virus is de zware druk die het legt op onze zorgverleners en de specifieke eisen die gesteld worden aan het vervoer van patiënten die coronavirusgerelateerde symptomen hebben, naar de wal.

Als er teveel mensen op het eiland zijn en er zijn meerdere ernstige ziektegevallen, dan wordt een extra beroep gedaan op onze zorgverleners op het eiland en de ziekenvervoerders naar de wal en kan de kwaliteit daarvan onder druk komen te staan.

Deze zorgen zijn door ons ook bij de burgemeester neergelegd.

De burgemeester en ook de gemeenteraad hebben, in deze gemeentegrensoverstijgende crisis, geen bevoegdheid om hierin maatregelen te nemen.

Deze bevoegdheid ligt ook niet bij Rederij Doeksen, maar wel bij de voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân.

Dit is dan ook de juiste plaats om deze zorgen neer te leggen. Wij hebben gevraagd aan burgemeester Wassink om deze zorg daar te delen en dat is ook gebeurd.

Wij moeten nu afwachten wat de veiligheidsregio hiermee doet en zullen niet laten om, wanneer dat nodig blijkt, deze zorg en de onderbouwing daarvan, nogmaals aan te kaarten.

Dit is de realiteit waar we het de komende tijd mee zullen moeten doen. Op Terschelling zeggen we: Et is net oas.

Wat moeten we in de tussentijd doen? Allereerst de risico’s voor verspreiding van het Coronavirus beperken en de maatregelen van de overheid en de adviezen van het RIVM opvolgen.

Heb vertrouwen in de experts, de voorzitter van de veiligheidsregio en in onze burgemeester!

We moeten met elkaar de kwetsbare ouderen en personen met een verminderende weerstand beschermen. Dit kunnen wij eilanders. Als geen ander weten wij hoe wij voor elkaar moeten zorgen.

Beste eilanders: laat zien waar een klein eiland groot in kan zijn. Zorg voor elkaar en blijf elkaar met respect behandelen.

Alleen met elkaar kunnen we ons er doorheen slaan en ervoor zorgen dat het virus zich niet verder ongecontroleerd verspreidt en beheersbaar blijft.

Was getekend, 

De raadsleden van PvdA, VVD, PB en CDA."

Wat voor Terschelling geldt, gaat ook voor Ameland op. Raadsleden van gemeente Ameland zijn nog niet in de pen geklommen. 

In de brief wordt de Veiligheidsregio genoemd. Die is voor Terschelling en Ameland (en Schiermonnikoog en Vlieland) dezelfde: Veiligheidsregio Fryslân.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *