Een zwarte tand van een witte haai

TEXEL – De witte haai is de gevaarlijkste haaiensoort die er bestaat. Ze komen hier niet voor, maar dat is niet altijd zo geweest. Voor het eerst is nu ook op Texel een tand van een witte haai gevonden. Gijs van der Woerdt raapte de zwarte gekartelde haaientand van 5 cm groot van het strand, iets ten noorden van De Koog. Volgens Bram Langeveld, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, is de op Texel gevonden tand afkomstig uit de bovenkaak van een witte haai, Carcharodon carcharias. Haaientanden worden zelden gevonden in het noordelijke deel van Nederland. Wel vindt af en toe iemand zo’n tand op het strand van Zeeland of Zuid-Holland.

De zwarte kleur van de tand wijst op enige ouderdom. Bram Langeveld houdt het op Laat-Pleistoceen, circa 115.000 jaar geleden, of Vroeg-Holoceen, ongeveer 6000 jaar geleden. Toen zwommen ze hier nog rond, de gevaarlijke witte haaien. Er zijn sporen van haaienbeten gevonden op botten van tuimelaars en zeehonden uit de Noordzee, ook uit het Vroeg-Holoceen. Het is overigens ook mogelijk dat mensen deze tand van het zuiden naar Texel hebben vervoerd. Grote haaientanden hebben altijd tot de verbeelding gesproken.

Tegenwoordig moet je minstens naar de Golf van Biskaje reizen om een redelijke kans te maken een witte haai te ontmoeten. Witte haaien komen in alle tropische tot warm-gematigde zeeën ter wereld voor. Er is één onduidelijke waarneming van een levende witte haai in de Noordzee, vanaf een boorplatform. Witte haaien zijn de grootste roofvissen die nu nog bestaan. Ze halen een lengte van vijf meter en een gewicht van meer dan 1000 kilo. Ze eten grote vissen, dolfijnen en zeezoogdieren en zijn ook voor mensen beslist gevaarlijk. Vandaar dat ze ook wel mensenhaai worden genoemd.

Bron Ecomare

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *