‘Een hoogzwangere vrouw wordt gered van een zinkend binnevaartschip’ in de KNRM podcastserie met Roelof Hemmen

In het kader van het jubileumjaar van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) presenteert Roelof Hemmen de podcastserie ‘Redders op Zee’.  Redders, overlevenden én nabestaanden delen hun confronterende verhalen in een reeks van 30 afleveringen. De komende aflevering, die op maandag 24 juni verschijnt op Spotify, gaat over een zinkend binnenvaartschip op het IJsselmeer tussen Urk en Lemmer.

Op 30 november 1999 komen Roland en Ingrid Bier, een Belgisch echtpaar, in grote problemen op hun binnenvaartschip de ‘Zinnia’. Ze varen ter hoogte van de Rotterdamse Hoek op het IJsselmeer, wanneer het schip begint te zinken. Hoogzwanger en met haar vierjarige zoon in de armen probeert Ingrid haar man in de stuurhut te bereiken. Het stormt buiten. Onder heftige omstandigheden schieten de KNRM-reddingstations Urk en Lemmer te hulp. In deze aflevering hoor je Ingrid en KNRM-vrijwilliger Fred over deze reddingsactie. 

“Schip maakt water, vier personen aan boord én ook nog de scheepskat,” klonk de melding vertelt KNRM’er Fred. Hij had op afstand contact met Ingrid: “Zijn jullie nog ver? Zijn jullie er snel? Hoelang nog?” Fred vertelt over de oplopende spanning als de KNRM de Zinnia probeert te bereiken: “Het kan toch niet waar zijn, dat wij iemand nu spreken en dat je over tien minuten tot de ontdekking moet komen dat we ze toch niet kunnen vinden. Of dat er veel ergere dingen gebeurd zijn?”

Jacob Tas, directeur KNRM: “De moed die onze redders op dagelijkse basis laten zien is fantastisch. Maar de reddingoperaties blijven voor het grote publiek vaak onzichtbaar. Toch is het goed om de verhalen te delen. Om ervan te leren maar ook om steun bij elkaar te vinden, elkaars perspectieven te horen. Gelukkig waren daar de veilige handen van Roelof, om deze verhalen op een rustige en waardige manier te delen.”

Roelof Hemmen, presentator van Redders op zee: “Nederland waterland, het water dat voor zovelen synoniem staat aan plezier en ontspanning. In deze serie word je geconfronteerd met de realiteit: mensen zoals jij en ik delen hun ervaringen als het water voor even de vijand wordt. Het is ongelofelijk dat we in Nederland op die momenten kunnen vertrouwen op zoveel KNRM-vrijwilligers. De verhalen van redders, overlevenden en nabestaanden maken diepe indruk!” 

Fotobijschrift: Jaar 2008 – Reddingboot Koningin Beatrix was destijds de reddingboot van KNRM Urk.

Foto (C): archief KNRM

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 810

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *