Eelke Bakker blij in Ballum

BALLUM – Eelke Bakker uit Dokkum, de oudste man van Nederland, is blij dat hij in Ballum is. Het is zijn geboortedorp al woont hij er al meer dan honderd jaar niet meer. De aanblik van de Ambachtelijke Dag zal hem bekend voorkomen, want juist op die dag is Ballum omgetoverd tot een oord van begin 20ste eeuw, de tijd waarin Eelke ter wereld kwam. Bakker is 106 jaar en wordt de dag na zijn trip naar Ameland 107.

De Dokkumer vindt het prachtig om in Ballum te zijn en hij weet nog goed dat hij daar naar school ging. “En het Sinterklaasfeest, hè?” zegt hij glunderend over het feest dat grote indruk op hem heeft gemaakt en dat in zijn geheugen verankerd is. Hij zit naast burgemeester Albert de Hoop in een oldtimer van Tjeerd Nobel van Nobels Nostalgisch Museum. De burgemeester is vereerd dat hij naast de oudste man van Nederland mag zitten. Hij kan zich nog goed heugen dat Bakker 100 werd. De Hoop kan bijna niet geloven dat dit alweer zeven jaar geleden is. De jarige kreeg toen in zijn woonplaats Dokkum een bezoekje van de burgemeester van Ameland.

Eelke Bakker verhuisde als jongetje met zijn ouders naar het Friese vasteland en daar bleef hij wonen. Op Ameland komt hij niet zo heel erg vaak maar wel graag en hij gaat regelmatig naar de pier bij Holwerd om over de Waddenzee uit te kijken en het eiland te zien liggen.

Bakker en de burgemeester voeren de optocht aan die enkele keren heen en weer door de Camminghastraat rijdt, de straat die Bakker zich nog zo goed weet te herinneren. Als de optocht bijna ten einde is houdt de oldtimer halt bij het pleintje en dan speelt muziekkorps Forza Musica het ‘Lang zal hij leven’ en ‘Hij leve hoog’ voor de man die morgen jarig is. Bakker viert het feestje van harte mee en gooit zijn armen in de lucht.

lees hier over de Ambachtelijke Dag in Ballum

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *