Drie zeehonden van Terschelling al dood

WEST-TERSCHELLING – Drie van de tien zeehonden die bij Hessel Wiegman in de schuur in West-Terschelling werden opgevangen zijn al dood. De dieren werden drie weken geleden in beslag genomen en naar Pieterburen vervoerd. Wiegman heeft geen vergunning voor een opvang. Dat hebben alleen Ecomare op Texel en de opvang in Pieterburen.

Huilers

Wiegman had drie huilers en zeven verzwakte dieren in de geïmproviseerde opvang. Hij wil de dieren die hij aantreft niet meer naar Pieterburen brengen omdat hij het niet eens is met het nieuwe beleid dat na het vertrek van Lenie ’t Hart is ingezet in de zeehondenopvang van het Noord-Groningse dorp. De dieren worden te snel weer uitgezet, zijn niet vet genoeg en hebben te weinig weerstand om zich te redden, meent de Terschellinger zeehondenredder.

Illegale opvang

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit  (NVWA) trof de illegale opvang op Terschelling en nam de tien zeehonden in beslag. Volgens afspraak gaan de zeehonden die op Terschelling worden gevonden en die opvang nodig hebben naar Pieterburen overgebracht, net als de zieke dieren en huilers die op Ameland worden aangetroffen.

Na plaatsing en verzorging in de crèche in Pieterburen blijken drie van de tien het niet gered te hebben.

Petitie

De NVWA-actie op Terschelling en het weghalen van de zeehonden leidde tot grote commotie en navenante berichten op social media. Wiegman wordt gesteund met een online petitie ‘Steun Hessel Wiegman', die inmiddels meer dan 10.000 keer is ondertekend.

In augustus 2014 werd Zeehondencrèche Pieterburen onder nieuw regime al beschuldigd van mishandeling van zeehonden. Ondermeer voormalig dierenverzorger in de zeehondenopvang van Pieterburen toen die nog onder leiding van Lenie 't Hart stond, Meindert Kamminga, uitte harde harde woorden over dierenmishandling richting directeur Niek Kuizenga.

Kuizenga

Directeur Niek Kuizenga noemt Hessel Wiegman een 'zeehondenheld'. De dierenarts van de crèche houdt de Terschellinger op de hoogte van de toestand van de dieren en Kuizenga gaat in gesprek met Wiegman.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *