Doopsgezinden Friesland “wandelen over het water”

HOLLUM – Meer dan 700 doopsgezinden maken zondag 3 juni met de boot de reis naar Ameland om op het eiland samen met de gereformeerden over water te wandelen en de provinciale doopsgezinde gemeentedag te vieren. De Friese Doopsgezinde Sociëteit organiseert eens in de vier jaar een provinciale gemeentedag in samenwerking met de gastgemeente. In de tuin naast de doopsgezinde kerk in Hollum staat een enorme tent. Daar vindt de dienst plaats, want de kerk zelf heeft slechts plaats voor de helft van het aantal aanwezigen.
Op Ameland kerken de doopsgezinden en gereformeerden sinds 2004 samen. Hun dominee is Rob Workel. Hij gaat voor in de dienst met het thema van de dag: “Wandelen over het water”. Vanuit de tent klinkt ‘Die Himmel erzählen die Ehre Gottes’. Het Menno koor Holland zingt voor en tijdens de dienst.
Sommige waterwandelaars komen alleen voor deze dag naar het eiland. Anderen maken er een weekendje Ameland van. De jonge Doopsgezinden zitten met een groep 12 tot 16 jarigen in een kampeerboerderij in de Burenlaan. Zij wandelen ’s ochtend naar de kerktent. Familie Velde uit Gorredijk komt op de fiets. Ze verblijft twee weken op het eiland en had in het eigen gemeenteblad gelezen over de gemeentedag op Ameland. Deze dag willen ze niet missen en ze hebben zich tijdig aangemeld. Dominee Workel staat bij het hek en begroet de jongeren en meneer en mevrouw Velde. Niet veel later arriveren bussen vol doopsgezinden uit de provincie. Akkie Bakker – van Dijk omhelst haar negentig jaar oude moeder uit Makkum die uit de bus stapt. Mevrouw van Dijk is met een hele club Makkumers afgereisd naar het eiland. Ze wandelt aan de arm van haar Amelandse dochter de tent binnen. “Kom we gaan, kom sta op en doe mee, laat je vandaag meevoeren in een positief en inspirerend verhaal. Vanuit dit geloof wandelen we over water,” schrijft Tineke Huijing-Zijlstra, voorzitter van de Friese Doopsgezinden.
Maaike Westra begeleidt een doopsgezinde kerkganger naar de tent, maar stapt zelf even later weer in haar auto. Waarom ze niet blijft, vraagt iemand. “Ik laat me niet bekeren, ik blijf bij de SPAR,” citeert ze grappend een Amelander die niet precies begreep waarom Jehova Getuigen aan de deur kwamen.
De laatste keer dat de provinciale gemeentedag op Ameland plaatsvond is twintig jaar geleden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *