Donkere wolken boven paal 3

HOLLUM – Er hing een regenboog boven het duingebied tussen Tromppad en paal 3, maar of er aan het einde van de boog een pot goud te vinden zal zijn is maar zeer de vraag. Een paar minuten na de regenboog hingen er donkere wolken boven hetzelfde gebied. Dat was vanmiddag aan het begin van de middag. De donkere wolken hangen er eigenlijk al vijftig jaar, want in de jaren 60 werd het boorspoelsel op het rif voor de kust en in de duinen gedumpt. Dat is niet echt lekker spul. De Waddenzeeschool zegt het volgende over boorspoeling: "Bij het boren naar olie of gas komen per boring honderden tonnen gemalen steen vrij. Men gebruikt een soort pap, de boorspoeling, om dit gruis naar boven te pompen. Deze spoeling dient ook als smeer- en koelmiddel voor de boorbeitel. Vroeger gebruikte men hiervoor meestal een oliehoudende vloeistof, waardoor het boorgruis ernstig verontreinigd raakte met olie. Tegenwoordig wordt waar mogelijk boorspoeling op waterbasis gebruikt. Deze bevat geen olie, maar nog wel chemicaliën. Het oliehoudende gruis werd tot 1993 geloosd in zee, waar het zorgde voor vervuiling van de zeebodem in een straal van 200 meter rond het platform." Op Ameland kwam het dus voor de kust en in de duinen terecht.

Met de sanering van het platform van de oude boorlocatie bij paal 3 moeten ook de dumpplekken worden gesaneerd. Volgens de provinciale bodemkaart is dat urgent en had het al voor 2015 gedaan moeten zijn. Ze liggen tegen het waterwingebied aan en erin.

Intussen heeft de springtij van 9 december rond middernacht aardig huisgehouden aan de noordkant van het eiland. Er zijn meters duin weggespoeld en de hoek van de oude boorlocatie is deels weggeslagen. De rest van het stuk hek aan de noordzijde is weggehaald.

PA heeft gemeente Ameland, NAM, Vitens en RWS om een reactie gevraagd.

In de namiddag, toen het water was gezakt, schoven vier shovels zand tegen de duinen.

Dossier Aardgaswinning

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *