Donderbuien, barbecueweer en een plaknacht voor de boeg

WAGENINGEN – Net als vorige week loopt ook op deze vrijdag het kwik op naar hoogzomerse waarden. In het zuiden van het land wordt het wellicht lokaal tropisch warm met temperaturen rond 30 graden. In de ochtend schijnt overal de zon nog volop, maar vanmiddag trekken vanuit het zuiden steeds meer sluierwolken voor de zon. Dit zijn de eerste voorboden voor de weersverandering die zich onvermijdelijk inzet.

Regen- en onweersbuien

De eerste buien, die gepaard kunnen gaan met onweer en lokaal ook hagel, bereiken volgens de laatste inzichten rond 17:00 uur de meest zuidelijke grens van Nederland. Vanavond trekken enkele pittige buien verder naar het noorden van de provincies Zeeland, Brabant en Limburg. In de rest van Nederland blijft het dan nog droog en aangenaam warm. Zo is het rond 21.00 uur vanavond nog vrijwel overal 20 graden of warmer. Perfect weer om te barbecueën in Midden- en Noord-Nederland. Volgens MeteoGroup moeten ook die regio's na die tijd de neerslagradar in de gaten gaan houden, want later vanavond of zelfs pas tegen middernacht steken enkele stevige buien de grote rivieren over. Lokaal wordt daardoor enige verkoeling gebracht, want de nacht verloopt namelijk zwoel met minimumtemperaturen rond 17 graden.

Weekendweer

Na het wegtrekken van de laatste buien in het noorden van het land, breekt zaterdag in de loop van de ochtend vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen de zon door. In het noorden lijkt het vrijwel bewolkt te blijven. Met een matige tot af en toe krachtige zuidwestenwind wordt het maximaal 18 tot 20 graden langs de kust, maar verder landinwaarts weet het kwik nog op te lopen naar 21 tot lokaal zelfs 25 graden. Vanaf zondag steekt er een noordelijke wind op en wordt het met minder zon duidelijk frisser.

Bron: MeteoGroup

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *