Dode bruinvissen door voedseltekort

HILVERSUM – Op de stranden van Nederland zijn dit jaar ruim 800 dode bruinvissen geteld. Dat is twee keer zo veel als in voorgaande jaren, laat NOS.nl weten. Toen lag het aantal aangespoelde bruinvissen tussen de 350 en 550 per jaar. Richard Kiewiet uit Buren kwam op het Amelander strand nummer 802 tegen.

Het grootste aantal strandingen was volgens de website  walvisstrandingen.nl  in de maanden augustus en september. Het aantal meldingen bedroeg toen respectievelijk 184 en 112.

Uit onderzoek blijkt dat de dieren uitgehongerd zijn als ze dood aanspoelen. Het doet burgemeester de Hoop van Ameland op twitter het volgende uitroepen: “Eindelijk de waarheid over de bruinvisstrandingen op het nieuws. Voedseltekort is de reden!”

Ameland en de Waddeneilanden hebben het verbod op vissen met een staand netje ternauwernood kunnen keren. Het verbod kwam er mede vanwege de dode bruinvissen die in de netten zouden sterven. Vanuit diverse hoeken werd het bruinvisrapport verguisd. Eilander hobbyvissers weten dat er nog nooit een bruinvis op het eiland is gevangen en zelfs Lenie ’t Hart van de zeehondencrèche in Pieterburen zegt dat het rapport rammelt.

Bron: Nos.nl en eigen redactie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *