Dit weekend mogelijk hittegolf

WAGENINGEN – Woensdag is een periode met zomers weer van start gegaan. Omdat de temperatuur nog verder oploopt en omdat onweersbuien zondag slechts een deel van ons land aandoen, groeit de kans op een landelijke hittegolf. Ook na het weekend blijft het warm, maar de temperatuur komt dan wel een paar graden minder hoog uit.

Achtste hittegolf van deze eeuw

Woensdag kwam de temperatuur in De Bilt op 25 graden uit. Donderdagwerd het een graad of 27 en vrijdag en zaterdag worden twee tropische dagen. Om van een landelijke hittegolf te spreken moet de maximumtemperatuur op nog één dag boven de 30 gradengrens uitkomen. Omdat bewolking en enkele onweersbuien op zondag enkel de zuidelijke helft van het land aandoen, lijkt ook zondag de temperatuur rond 30 graden uit te komen. Als zondag daadwerkelijk een tropische dag wordt, is de 40ste hittegolf sinds 1901 en de 8e van deze eeuw een feit.

Langdurig warm

Zoals de weerkaarten er nu bij liggen, lijkt de warmte na zondag een vervolg te krijgen. Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië duwt de regen- en onweersbuien die zondag nog vanuit Frankrijk ons kant op proberen te komen, weer zuid(oost)waarts. De zon gaat vanaf maandag weer uitbundig schijnen en het blijft tot ver in de volgende week droog. Met kwikstanden van 25 tot lokaal 30 graden blijft het warm, maar is het niet zo heet als dit weekend. Zolang de temperatuur boven 25 graden uitkomt, duurt de eventuele hittegolf voort. Op basis van de laatste verwachting van MeteoGroup kan de hittegolf een ruime week aanhouden. Dit is niet uitzonderlijk lang, ook vorig jaar kwam het tot een hittegolf met de duur van 7 dagen.

Bron MeteoGroup

lees hier over de weerman

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *