Dijksma heeft bepaald: het wordt de knip

DEN HAAG – “We kunnen van alles willen, maar de minister bepaalt.” Dat zei burgemeester Albert de Hoop tijdens de vergadering op 21 augustus. Op die avond koos de gemeenteraad voor de vijfkwartiersregeling van de veerboot, maar staatsecretaris Sharon Dijksma van I&M bepaalde anders. Zij kiest voor de knip. Wagenborg geeft ook de voorkeur van de knip boven de vijfkwartiersdienst.

Sharon Dijksma schrijft in haar brief op 2 oktober aan de Tweede Kamer: ”Alles overwegende steun ik het voorstel van WPD. Ik ben van mening dat invoering van de knip variant de meest realistische dienstregelingvariant is om de betrouwbaarheid te verbeteren. Deze variant doet recht aan de afspraken dat de concessie voor eigen rekening en risico van de rederij wordt uitgevoerd en de tarieven niet onevenredig zullen toenemen. De betrouwbaarheid zal hiermee het aankomende jaar naar verwachting significant verbeteren. Ik heb met WPD afgesproken dat zij de effecten op de betrouwbaarheid nauwkeurig monitoren.”

Ook schrijft Dijksma: “In overeenstemming met het OPP advies is door mijn ministerie een proces gestart om te komen tot een permanente duurzame oplossing voor de bereikbaarheid van Ameland op de langere termijn. De aanpak is momenteel in voorbereiding.”

Behalve de knip in de dienstregeling, komt er een snelboot en blijft Rijkswaterstaat baggeren. In 2019 moet ook een bochtafsnijding klaar zijn, die dan 4 minuten reistijdwinst op levert.

Over Wagenborg schrijft Dijksma: “Ik heb met WPD afgesproken dat zij de effecten op de betrouwbaarheid nauwkeurig monitoren en deze prestatiegegevens openbaar maken, zodat de bij het OPP betrokken partijen zich ervan kunnen vergewissen of de afgesproken maatregelen het beoogde effect hebben. Ik heb voorts benadrukt dat WPD de communicatie bij vertragingen verder verbetert. Daartoe heeft WPD maatregelen opgenomen in het vervoerplan 2018. Zo realiseert WPD, in samenwerking met lokale OV aanbieders, een informatiesysteem waarbij reizigers in bijvoorbeeld de bus, de verwachte afvaartijden en beschikbare plaatsen kunnen zien.”

De tarieven zullen met 0,8 procent stijgen en dat vindt de staatssecretaris een acceptabele prijsverhoging.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *