Digitale kiellegging reddingboot KNRM

IJMUIDEN – In coronatijd, met strikte beperkingen, is het niet eenvoudig een ceremoniële kiellegging van een nieuwe reddingboot te organiseren. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vond een digitale oplossing. Op de scheepswerf Jachtbouw Folmer in Rijs (Friesland) werd zaterdag de kiel gelegd voor de reddingboot ‘Riet en Jan van Wijk’. 

De Riet en Jan van Wijk is een 11 meter lange reddingboot van een nieuwe klasse, die in 2021 in de vaart komt. Het muntje op de kiel werd gelegd door scheepsbouwers Jacco Dam met Andries Folmer, eigenaar van de werf. Deze traditie wenst de bouwers en de bemanning van het vaartuig een behouden vaart toe. Via een livestream konden genodigden en 1.400 KNRM vrijwilligers meekijken met deze gebeurtenis.

Vlootvernieuwing

Bij Jachtbouw Folmer in Rijs wordt het casco gebouwd voor de reddingboot, die vervolgens bij Dok- en Scheepsbouw Woudsend wordt afgebouwd. Aan deze kiellegging zijn jaren van voorbereiding voorafgegaan. Niet alleen voor het ontwerpen van deze reddingboot. Vooral het grote vlootvernieuwingsplan waar deze boot deel van uitmaakt heeft jaren van overleg en onderzoek gekost en gaat met deze kiellegging symbolisch van start. Na deze reddingboot volgen nog 74 andere reddingboten van verschillende klassen in de komende 15 jaar.

Naamgeving

De reddingboot kan gebouwd worden dankzij een legaat uit 2009 aan de KNRM door het echtpaar Van Wijk. Jan van Wijk was cargadoor in Rotterdam en had bij testament dit legaat vastgelegd, met de verplichting daarvan een reddingboot te laten bouwen. Bij de KNRM is het gebruikelijk dat de naamgeving van de reddingboot aan de schenking is verbonden. Schenkers bij leven worden altijd betrokken bij de bouw van het schip. In dit geval was één van de toekomstige naamgevers van een nieuwe reddingboot uitgenodigd voor de kiellegging, maar ook zij volgde de ceremonie via het beeldscherm.

Bron KNRM

lees hier meer over de KNRM

lees hier over het kapseizen van de Anna Margaretha

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *