Derde Nacht van Nacht in Friesland

LEEUWARDEN – Op 27 oktober wordt voor de derde maal de Nacht van de Nacht in Fryslân georganiseerd. Gemeente Ameland doet voor de eerste keer mee. De Nacht van de Nacht wordt in Fryslân gecoördineerd door de Friese Milieu Federatie. De gemeenten Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland, Ooststellingwerf, Ameland, Terschelling, Menaldumadeel, Bolsward en Boarnsterhim ondersteunen de Nacht van de Nacht door activiteitente organiseren en/of de eigen aanlichtverlichting te doven. Opvallend dit jaar is het aantal gemeenten dat zelf activiteiten in de gemeente organiseert of de aanzet daartoe heeft gegeven. Zo heeft de gemeente Menaldumadeel een NME-consulente gevraagd om voor alle 13 basisscholen in de gemeente 3 lespakketten samen te stellen die in het teken staan van duisternis, beleven en zintuigen, sterren en nachtdieren. Tevens wordt er tijdens de Nacht van de Nacht voor alle basisscholen in Menaldumadeel een wedstrijd georganiseerd. Ook de gemeenten Ameland, Boarnsterhim en Bolsward organiseren een activiteit in het kader van de Nacht van de Nacht. De gemeente Heerenveen grijpt de Nacht van de Nacht aan om haar proef met het nieuwe lichtconcept te starten en de nieuwe verlichting in Katlijk in gebruik te nemen.

Dit jaar vinden er in Fryslân veel bijzondere en ‘duistere’ activiteiten plaats tijdens de Nacht van de Nacht. Jong en oud kunnen op maar liefst 18 plekken terecht om de Nacht in al haar facetten te beleven.
Een kleine greep uit de activiteiten:
_ Er vaart een fluisterboot door Nationaal Park De Alde Feanen.
_ Langs de Gaasterlandse kust is een wandelroute in het donker uitgezet; verhalenvertellers staan klaar om de wandelaars iets moois te vertellen.
_ Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker en de Volkssterrenwacht Burgum zijn geopend.
_ Op Ameland leidt een wandeling door het donkere bos mensen uiteindelijk naar de vuurtoren.
_ De volle maan wordt bewonderd vanaf het Aekingerzand (Drents Friese Wold).
_ In Leeuwarden is de zin en onzin van verlichting te bekijken vanaf een praam die door de grachten vaart.
_ Rond het Snekermeer laat de gemeente Boarnsterhim zien hoe mooi de nacht is en wat voor invloed licht uit de (verre) omgeving heeft.

De Nacht van de Nacht vindt in heel Nederland plaats en is een samenwerkingsproject van De Provinciale Milieufederaties (o.a. Friese Milieu Federatie) en Stichting Natuur en Milieu. In heel Nederland doven 60 gemeenten de aanlichting van meer dan 75 torens, bruggen, kunstwerken, gemeentehuizen en monumenten. Vincent Bijlo, Antonie Kamerling, Fabienne de Vries en Rutger Kopland steunen samen met een aantal Tweede Kamerleden, waaronder Femke Halsema en Jan Marijnissen, de Nacht van de Nacht. De Dijk stelde zelfs hun hit ‘Mag het licht uit?’ ter beschikking voor de campagne. Op de site nachtvandenacht.nl is te lezen waarom de BN’ers de Nacht ondersteunen. De blinde cabaretier Vincent Bijlo heeft bijvoorbeeld een unieke visie op het donker: "De zienden zouden solidair met de dieren moeten zijn. Maar ze zijn er bang voor, en daarom terroriseren ze ze, met licht. Licht is beschaving, zeggen ze altijd en daarom moet het tot in de verste hoeken schijnen, opdat alles zichtbaar gemaakt wordt en opgehelderd, of zoiets."
Bron: Friese Milieufederatie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *