Derde golf op 34

BALLUM – De derde coronagolf op Ameland is nog niet uitgewoed. Sinds 1 april staat het aantal positieve coronatests van Amelanders op 34. Voor het eerst staat er ook een 1 bij het aantal overledenen door corona. In de officiële registratie voor Ameland worden twee ziekenhuisopnames geteld. In de statistiek van de Corona Locator Nederland, die de cijfers krijgt van RIVM en Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), werkt de derde golf zich gestaag omhoog.

Ameland begon eind september 2020 mee te tellen met positieve tests. Die eerst golf liep door in oktober. De tweede golf was na de Sinterklaasperiode te zien en de derde golf startte op 1 april. Het totaal aantal Amelander ingezetenen die sinds eind september vorig jaar een positief testresultaat lieten zien is 181. 

Gemeente Ameland roept via social media op om thuis te blijven bij klachten en een test aan te vragen. Veiligheidsregio Fryslân verspreidt adviezen voor wie een bezoek aan de Waddeneilanden brengt. Verder is het advies om niet gaan winkelen, maar om boodschappen te doen en om dat vervolgens niet met het hele gezin, maar alleen te doen.

Dinsdag 16 februari 2021 startte het vaccineren op Ameland. In totaal werden 465 eilanders geprikt; 75-plussers, zorgmedewerkers en bewoners van De Stelp en aanleunwoningen. Op 23 maart ontvingen zij hun tweede prik. Op 22 maart kreeg ook een grote groep 65-plussers hun eerste vaccinatie. Op 19 april konden zij hun tweede prik halen en de Amelanders tussen de 60 en 65 jaar hun eerste.

Winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Het kabinet neemt de eerste voorzichtige stap in het openingsplan. Op 28 april om 04.30 uur vervalt de avondklok. Onder voorwaarden kunnen terrassen buiten open van 12.00 uur tot 18.00 uur, kunnen winkels klanten ontvangen zonder winkelafspraak en kunnen studenten aan universiteiten en hoge scholen vanaf maandag 26 april ongeveer 1 dag per week les op locatie volgen. Het nieuwe advies voor thuisbezoek is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. 

De basisregels blijven belangrijk: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. 

Sneltets

Medical Ameland is ondertussen begonnen met het aanbieden van sneltests voor mensen zonder corona-verschijnselen, die zeker willen zijn dat ze niet besmet zijn. Wie die verschijnselen wél heeft, moet zich bij de arts melden voor de reguliere coronatest.

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *