De zoutwegen

GORREDIJK – Het fascinerende verhaal van hoe de zoutvisindustrie de Europese cultuur vormde en beïnvloedde. Het gaat van de wilde wateren van de Noord-Atlantische Oceaan en de afgelegen met ijs gevulde fjorden van West-Groenland tot Baskenland, van de visgronden van IJsland tot de joodse sjtetls van Polen en van de bergen van Faeröer tot de vlakke kustlijn van Nederland. Behalve in de economie is de visserij ook doorgedrongen in de cultuur van Europa en zij heeft kunstenaars, musici, filmmakers en schrijvers geïnspireerd. Hun werk is prachtig in dit boek verweven.

John Goodlad volgt niet alleen de geschiedenis, maar onderzoekt ook hoezeer verschillende culturen werden samengetrokken door de handel in zoute vis. Hij ontmoet ook degenen wier leven in de eenentwintigste eeuw om de visindustrie draait en behandelt de urgente thema’s van vandaag: duurzaamheid, klimaatverandering en voedselkeuzes. De zoutvisindustrie was meer dan tweehonderd jaar een belangrijke motor in de economie van de Shetlandeilanden, en de haring en de kabeljauw die hier vandaan kwamen waren basisvoedsel in heel Europa.

'John Goodlads benadering van het verhaal van zoutvis en Shetland voelt aan als een masterclass in hoe je geschiedenis benaderbaar, toegankelijk, leesbaar en onderhoudend maakt.’  – Undiscovered Scotland

John Goodlad is een Shetlander die werkzaam is in de visindustrie. Hij was jarenlang de stem van de visserijsector als CEO van de Shetland Fishermen’s Association. Nu adviseert hij op het gebied van vis en schaal- en schelpdieren. Zijn vorige boek, The Cod Hunters, stond op de shortlist voor de Mountbatten Award voor het beste maritieme boek in 2020.

John Goodlad – De zoutwegen. Hoe vis de Europese cultuur veranderde | Oorspr. titel The Salt Roads, vertaling Debby Nieberg/Vitataal | verschijnt bij Noordboek | ISBN  978 94 6471 005 2  | paperback met flappen, 292 pagina’s | €26,50

koop hem in de boekhandel of via deze link

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *