De Stelp in coronatijd

HOLLUM – Woonzorgcentrum De Stelp heeft de deuren op slot. Al sinds 20 maart. Buiten naast de deur staan plastic bakken waar bezoekers de schone was voor hun familielid in kunnen deponeren. Er is ook één waar medewerkers van De Stelp de te wassen kleding in stoppen. Dat kan de bezoeker, die niet naar binnen mag, meenemen. Ook is er een bak waar tekeningen of bosjes bloemen in gestopt worden, al dan niet met de naam van een van de bewoners erop. En er is een bak waarin attenties voor de medewerkers in gedaan kunnen worden: een zelfgebakken cake, een kaartje met een spreuk. Dat soort dingen.

Manager Wonen, Welzijn en Zorg in De Stelp is Tineke Lautenbach. Zij regelt namens zorgaanbieder KwadrantGroep de dagelijkse gang van zaken en zij houdt contact met het personeel. Is er iemand die hoest en zich niet lekker voelt, dan wil Lautenbach dat zo snel mogelijk weten. Liever tien telefoontjes teveel dan een te weinig, is haar motto. Het personeel werkt zonder mondkapje, handschoenen en beschermende jassen. Zolang er binnen de muren van De Stelp geen corona is geconstateerd kan dat ook, volgens de richtlijnen van het RIVM en het coronateam van Kwadrant. De Stelp zelf heeft ook een coronateam, om alle zaken die gelieerd zijn aan het virus te bespreken. Mocht de koorts uitbreken dan is De Stelp voorbereid, er liggen beschermende middelen klaar voor het personeel en de protocollen liggen op de plank.

Tot het sein van hogerhand op groen wordt gezet blijven de deuren op slot. Alleen mensen die in De Stelp werken mogen naar binnen. Lautenbach is onder de indruk wat er allemaal naar het zorgcentrum wordt gebracht om de 32 bewoners een hart onder de riem te steken. De 12 bewoners van de aanleuningen kunnen overigens nog wel bezoek ontvangen, met inachtneming van de coronamaatregelen die voor een ieder gelden. De zorgmanager bedankt iedereen, particulier en bedrijf, kind en volwassene. “Hartverwarmend”, zegt ze daarover, om er aan toe te voegen dat de gesloten periode nog lang niet voorbij is en dat ze hoopt dat mensen lekkers, leesvoer, kaartjes en bloemen blijven brengen. Het doet alle mensen in De Stelp goed, zowel bewoners als medewerkers.

Hoe het zit met de coronatest? Wat de verantwoordelijkheid hierin is voor de artsen en wat voor Kwadrant? Dat vertelt Tineke Lautenbach in het filmpje.

Ameland Vandaag volgt de coronadreiging en -maatregelen op de voet. Wilt u geen filmpje meer missen, abonneer u dan via YouTube op het kanaal en klik op de bel om notificatie te krijgen van elk nieuw filmpje. Abonneren is gratis. Vindt u het filmpje de moeite waard, geef dan via YouTube een duimpje op en deel het.

Dossier Corona

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *