Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
De smaak van vroeger
HOLLUM – Het eiland barst van de verhalen.
Wij verzamelen ze hier voor u. Anekdotes, geschiedenissen, reisverhalen, sprookjes: als het maar een link heeft met Ameland. De link kan het onderwerp zijn of de auteur.
Via deze link komt u bij alle verhalen.
Hieronder het verhaal van Lia Hoekstra.
De Smaak van vroeger
Bij een bezoek aan Museum Sorgdrager in Hollum
Bij een bezoek aan Museum Sorgdrager in Hollum
Met enige weemoed sta ik in de prachtige pronkkamer in het oude huis aan de Herenweg in Hollum.
Voordat Museum Sorgdrager er werd gevestigd, woonde Oma er.
Onze Oma was Hieke Visser-Van der Meij (1891-1964).
Mijn herinneringen aan haar huis zijn er vele: de grote kamer met de twee bedsteden en de spieskamer* in het midden.
De lange gang met de steile trap en het turfgat boven.
Het kleine kamertje met een luik in de vloer waaronder steenkool werd bewaard.
Toen werd de wand gesierd met een schilderij van Opa, Cornelis Visser (1890-1947), nu bewonder ik ‘de baanvegers’ van Tames Oud.
Achter in het aangebouwde huisje was de keuken, Oma’s domein.
Er was een krakkemikkig aanrecht met ernaast een regenput. Ik hoor nog de plons van het akerke*, waarmee water uit de put werd gehaald. Dat water werd gedronken, er werd koffie en thee van gezet, er werd mee gekookt en we wasten ons ermee.
Mijn terugblik speelt in de jaren vijftig, Ameland had nog geen waterleiding of gas. Voor de kookwas kwamen Cees en Gribbert de Jong melkbussen met warm afvalwater uit de zuivelfabriek brengen.. Het kostte een dubbeltje…
De tijd van de grote verspilling was nog niet aangebroken.
De keukenuitrusting van Oma was minimaal, desondanks kon ze heerlijk koken.
Haar petroleumstel was het belangrijkste attribuut in de keuken, haar recepten kwamen uit de overlevering.
Ik hoef mijn ogen maar te sluiten om de gestoofde paling, de boffert en de stoofpeertjes te proeven.
Weer terug in het heden vind ik de kelder precies als toen. Lange rijen weckflessen en keulse potten met groenten in het zout werden er bewaard voor de koude lange winters.
Bij een blik in de kelder met de oude estriken tegels, heb ik weer even van vroeger geproefd. En dat smaakte…
© Lia Hoekstra, 3 september 2003
* spieskamer = kast voor levensmiddelen
* akerke = putemmertje