De schouders onder Kat

HOLLUM – In De Stelp hangt tijdens de Kunstmaand een portret van pallethout, gemaakt door kunstenaar Bart Wisbrun uit Noordwijk. Een groepje eilanders zette een crowdfunding op om dat portret te behouden voor het eiland en voor De Stelp en straks De Nieuwe Stelp. Iedereen kan wat geld toezeggen in een crowdfunding en alles bij elkaar is het hopelijk genoeg om het kunstwerk te verwerven. Het is onderwerp van een veiling, die sluit op de laatste dag van de Kunstmaand. 

Hidde Dirks Kat heeft in Hollum een straat met zijn naam en een bronzen standbeeld. Woonzorgcentrum De Stelp staat aan die straat en in de aula van De Stelp is de hele maand november het portret van Kat te zien.

Hidde Dirks Kat, geboren 1747 en gestorven in 1824, was commandeur, kapitein op de walvisvaart. Na een schipbreuk en verblijf bij de Inuit kwam hij heelhuids op Ameland terug. Zijn overlevingstocht tekende hij op in een dagboek. In 2018 was het 200 jaar geleden dat zijn dagboek uitkwam en werd Ameland Eiland van Hidde Dirks Kat met een jaar lang activiteiten rondom de Amelander walvisvaart. Tijdens Kunstmaand Ameland november 2022 is er weer een activiteit rond Kat: zijn portret wordt geveild voor het goede doel, de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld, bekend van het lieveheersbeestje. In De Stelp worden meerdere werken van Wisbrun geëxposeerd.

De schouders onder Kat

Op het portret is al een bod gedaan van 1205 euro. Om het portret voor De Stelp te behouden moet het crowdfunding bedrag beduidend hoger zijn dan dat. Wilt u ook bijdragen? Elk tientje helpt.

Stuur een mailbericht via CONTACT met daarin uw telefoonnummer en het bedrag dat u wilt bijdragen aan de crowdfunding. De bijdragen en namen worden niet gepubliceerd, die blijven onder de pet.

Het bieden op het portret van Kat eindigt wat de Kunstmaand betreft op 30 november om 14:00 uur, de crowdfunding sluit daarom op 30 november om 13:00 uur.

Wie bij wil dragen hoeft nog niet te betalen, dat gebeurt pas als zeker is dat deze crowdfunding met het hoogste bod de veiling heeft gewonnen.

Inititatief van:

  • Jan Botte Wijnberg
  • Riekus Hatzmann
  • Marina Bakker
  • Jeanet de Jong – Persbureau Ameland

→ lees hier over alle crowdfundingprojecten van PA

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *