De Rentmeester

NES – Twee meisjes, twee deuren en twee rentmeesters openen Lifestyle winkel De Rentmeester in Nes. Remke en Gabrie Metz, eigenaren van De Rentmeester, lieten hun beide dochters Janna en Gusta donderdagmiddag 26 april op de grote deuren bonzen. Toen de deuren open gingen kwamen twee rentmeesters tevoorschijn. Twee opa’s hadden zich uitgedost in 18e eeuwse kledij, als een rentmeester uit die tijd. Gerbrandus Metz en Hendrikus Dircks Metz voerden het laatste deel van de openingshandeling uit: ze openden de deuren voor de gasten.

Remke’s vader, Douwe de Boer, had historisch onderzoek gedaan naar de voorvaderen van Gabrie Metz. Hij was op Gerbrandus gestuit die in 1698 benoemd werd tot rentmeester van de Heren van Ameland. De reïncarnatie van rentmeester Metz opende met zichtbaar plezier de winkel van zijn dochter en schoonzoon. Met het verhaal maakte Douwe de Boer duidelijk waarom de winkel De Rentmeester heet.

Jaren hebben ze plannen gemaakt en een concept ontwikkeld. Zeven maanden lang bouwden Gabrie en Remke met hulp van velen aan de winkel aan de Ballumerweg in Nes. De winkel staat op de plek waar voorheen Drankenhandel Metz gevestigd was. De Drankenhandel, die in handen van Gabrie is, verhuisde naar het bedrijventerrein buiten het dorp. De Rentmeester is het terrein van Remke. De winkel is groot, ruim opgezet. Grote ramen en twee prachtige glas in lood koepelramen in het dak zetten de oude en nieuwe meubels, de picknickmanden, vazen en het steengoed in een zee van licht. De winkel biedt woon- en tuinaccessoires, decoraties en kunst. Een grote hoek is ingeruimd voor de mooiste waxjassen en stoere waxhoeden. De Rentmeester doet zaken met Rivière Maison, Sia en Braxton wat de interieur decoraties en meubels betreft. De waxjassen zijn van het topmerk Mongo. Metz heeft van die merken de alleenverkoop op Ameland bedongen: wat in De Rentmeester staat zie je nergens anders op het eiland.

Het is een prachtige winkel geworden. De familieleden, vrienden, collega’s en andere gasten kijken hun ogen uit. “Een prachtige winkel!” hoor je van alle kanten. “Een aanwinst voor het eiland!”

Gerbrandus Metz kreeg driehonderd jaar geleden samen met zijn vrouw Hester negen kinderen. Al deze Metzjes zijn goed terecht gekomen. De Rentmeester in Nes zal ook goed terechtkomen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *