De Ploeg in de Vermaning

NES – De cultuurcommissie van de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd organiseert op zondag 29 april in de Vermaning in Nes een lezing over kunstkring De Ploeg. De titel van de lezing is 'Ameland vaak inspiratiebron.'

Jikke van der Spek

Kunstkring De Ploeg bestaat honderd jaar. Vooruitlopend op een tentoonstelling in Groningen houdt co-conservator van het Groninger Museum Jikke van der Spek een lezing over de kunstenaars die vaak naar Ameland reisden om zich door het licht en het landschap te laten inspireren.

De Ploeg

Kunstkring De Ploeg werd in 1918 in Groningen opgericht. Een aantal jonge kunstenaars, waaronder Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra, bundelde de krachten, om het Groninger kunstlandschap eens flink om te ploegen. Vandaar de naam. Al snel sloten anderen zich aan, zoals Hendrik Werkman, Jan Jordens en Jan van der Zee. De vernieuwingsdrang brak in Groningen pas echt goed door nadat Jan Wiegers tijdens een gezondheidskuur in Davos bevriend raakte met de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner. Terug in Groningen raakten zijn Ploegcollega’s gegrepen door de nieuwe vormen, kleuren en technieken die hij introduceerde. Het inspireerde tot het ontstaan van het opzienbarende Groninger expressionisme. In landschappen, portretten en stadsbeelden vlamde de nieuwe schilderkunst op. In de grafiek ontstonden etsen ‘als een bom’, zoals Johan Dijkstra het beschreef. En naast het expressionisme bloeide ook de abstracte kunst op met Wobbe Alkema, Werkman en Jan van der Zee.

Groninger Museum

Het Groninger Museum richt dit jaar van 26 mei tot 4 november met een omvangrijke expositie de aandacht op de hoogtijdagen van De Ploeg, de jaren 1918-1928. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *