LF2018 neemt afstand van toon Valletta2018

LEEUWARDEN – De Stichting Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018) heeft besloten om voorlopig geen officiële vertegenwoordigers naar Valletta af te vaardigen, zolang de Malta-Valletta2018-organisatie (V18) geen afstand neemt van de kwetsende toon die met name de nabestaanden van de vermoorde journaliste Daphne Caruana Galazia treft.

Ook stuurt LF2018 tot nader order geen officiële uitnodigingen naar de organisatie Malta-Valletta2018. LF2018 vindt dat de waarden van Culturele Hoofdstad van Europa door vertegenwoordigers van V18 onder druk zijn komen te staan door de wijze waarop de V18-organisatie zich in de (sociale) media manifesteert over de kwestie rond de journaliste.

De projecten binnen het samenwerkingsprogramma Valletta2018 worden blijvend ondersteund; de culturele dialoog blijft daarmee wat LF2018 betreft in stand. De artistiek verantwoordelijken zijn volledig vrij in de vorm en inhoud die ze aan hun project willen geven.

Het besluit tot het voorlopig bevriezen van de bestuurlijke contacten door LF2018 is genomen na breed overleg op nationaal en Europees niveau en na verschillende signalen aan de organisatie van V18. Inmiddels is de organisatie van ons besluit op de hoogte gesteld.

Het gedachtegoed van Culturele Hoofdstad van Europa mag niet in diskrediet worden gebracht. Het is de verantwoordelijkheid van onze, van elke, Culturele Hoofdstad van Europa de waarde hiervan te verdedigen.

In een eerdere verklaring, onder meer gedeeld op de website www.2018.nl(gepubliceerd op 17 april 2018), liet LF2018 al weten dat iedere aanval op artistieke vrijheid, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting verwerpelijk is; dat deze verworven vrijheden mede aan de basis staan van een democratische rechtstaat.

Bron: LF2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *