De Plaats feestelijk geopend

HOLLUM – De Plaats in Hollum is vrijdag 14 juni feestelijk geopend. Symbolisch werd er water in wijn veranderd door drie vertegenwoordigers van de kerken op het eiland. Sijbrand Alblas verrichtte de openingshandeling namens de Hervormde gemeente, Afke Boezewinkel namens de Federatie Doopsgezind-Gereformeerd en Agatha Wetting van de Sint Clemensparochie maakte het trio compleet. Gedrieën lieten ze een emmertje met water in de vijf meter diepe put zakken om er een emmertje met wijn uit te halen. Vervolgens werd er door deze drie en door alle aanwezigen geproost op een mooie toekomst voor De Plaats. 'Water wordt Wijn' was het thema van de opening.

De pioniersplek staat op een goede plaats, want de serene rust die op het eiland te vinden is komt van pas voor de zinzoekers die al naar het eiland komen en nog gaan komen. De hervormden op Ameland wilden iets bijzonders, een herberg waar jongeren zich thuis voelen en zinzoekers een plek vinden. De hervormde gemeente heeft een goede mix van middelen en mensen, sprak voorzitter Klaas Touwen tijdens de opening, zodat het pand aan de Oosterlaan kon worden aangekocht en de schouders onder het project konden worden gezet. 

Anderhalf jaar is er gebouwd aan de boerderij en het voorhuis aan de Oosterlaan, naast het doorloopje dat De Plaats heet. Afgelopen maanden zijn er al diverse activiteiten georganiseerd in de ruimte die als pioniersplek verbonden is aan de Hervormde gemeente Ameland. De kerk staat op steenworp afstand, maar De Plaats heeft een eigen programma. Het is een centrum voor stilte, rust, bezinning en bewustwording. Daar kan iedereen op een geheel eigen wijze zijn geloof beleven, ook de mensen die niet naar de kerk gaan.

De Plaats heeft een eigen predikant-pionier in Sijbrand Alblas en een team vrijwilligers.

Het initiatief van de pioniersplek kwam vanuit de Hervormde gemeente Ameland, maar al vrij snel is samenwerking gezocht met de overige kerkgenootschappen op Ameland. Dit heeft ertoe geleid dat veel activiteiten in gezamenlijkheid worden georganiseerd en dat de opening door drie vertegenwoordigers van vier geloven werd verricht. Het werd een feestelijke middag onder een stralende zon.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *