De Phenix en Boelensmolen

NES – Molen De Phenix in Nes heeft zijn kap en wieken terug en De Molenmakers leggen de laatste hand aan de restauratie. Er is een kleine kans dat De Phenix zaterdagmiddag 29 juni weer draait. De molenaars zijn enthousiast, maar er moet nog wel een en ander gebeuren voor de wieken kunnen draaien, zegt Joop de Jong van de Amelander Musea.

De stichting waar hij directeur van is, Stichting Ameland Musea (STAM), heeft de molen voor 30 jaar in erfpacht van de gemeente. De STAM zoekt nu uit wat er precies voor afspraken met de familie Boelens zijn gemaakt, de voormalige eigenaar. Op de molen zou volgens ingewijden ook 'Boelensmolen' moeten staan. Het stond op het riet boven de zuidelijke deur en het was de wens van de familie dat het zou blijven staan. De Jong heeft het in de papieren in het STAM-archief niet kunnen vinden en gaat het nu uitzoeken. Wellicht geeft het gemeentearchief uitsluitsel.

In het rietdak zijn wel het wapen van Ameland en het bouwjaar van de molen aangebracht. De molen werd in 1880 door molenmaker Van der Meer uit Harlingen gebouwd.

In 1800 werd Pieter Tiemen Boelens eigenaar van de voorganger van De Phenix. Deze molen werd in oudejaarsnacht van 1833 tijdens een hevige storm omver geblazen. Boelens liet meteen een nieuwe bouwen, door molenmaker A.G. Bosch uit Leeuwarden. De molen kreeg de naam 'De Hoop'. Op 20 juni 1880 werd De Hoop door de bliksem getroffen en brandde helemaal uit. Familie Boelens liet opnieuw een molen plaatsen, ditmaal door molenmaker Van der Meer uit Harlingen. Die molen kreeg de naam 'De Phenix', genoemd naar de vogel die uit de as herrees.

In 1980 kocht gemeente Ameland de molen aan, die het beheer ervan in handen gaf van Stichting Korenmolen De Phenix, de stichting die inmiddels onder de STAM valt. 

Op 14 december 2018 werden de beide roeden gestreken om te worden gerestaureerd. Ook de kap werd naast de molen op het duin geplaatst voor een fikse onderhoudsbeurt. Die kap en wieken werden op 21 juni 2019 weer op de molen geplaatst.

De Phenix is een korenmolen van het type grondzeiler, een windmolen die vanaf de grond kan worden bediend. Het de noordelijkste molen van het land.

Er is een nieuw filmpje in de maak, van de molen met kap en wieken.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18268

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *