De Oogstnevel, ook over Ameland en Kardinaal de Jong

AMSTERDAM – De Oogstnevel is een als boek uitgegeven speelfilmscenario over Titus Brandsma. Vugts werkte er bijna twaalf jaar aan. Het betreft een op uitgebreid historisch research en historische feiten gebaseerd speelfilmscenario over het leven van priester en verzetsheld Titus Brandsma (1881-1942).

In de uitgave nemen ook Ameland en de van Ameland afkomstige Kardinaal Jan de Jong, prominente plaatsen in.

Het boek is gebaseerd op de historie van zijn leven, lijden en sterven als slachtoffer van het nationaalsocialisme in de Tweede Wereldoorlog. Na gevangenschap in o.a. het ‘Oranjehotel’ te Scheveningen en Kamp Amersfoort, werd Titus Brandsma de strijd voor vrijheid van onderwijs, pers en godsdienst in Concentratiekamp Dachau uiteindelijk fataal.

De Oogstnevel verhaalt niet alleen over het leven van Titus Brandsma maar ook over dat van de daadkrachtige Utrechtse aartsbisschop Jan de Jong. Daarnaast wordt het verraad op Titus Brandsma onthuld.

Een cruciaal thema is bovendien de vraag: ‘Waar was God tijdens de Holocaust?’ De Oogstnevel poogt hierop een sluitend antwoord te geven. Dit speelfilmscenario, resultaat van bijna twaalf jaar research en schrijfarbeid, laat zich lezen als een historische roman. Het beoogt daarmee zowel liefhebbers van dit genre te bereiken als ook zij die interesse hebben in het (vakmatig, of voor het eerst) lezen en bestuderen van een professioneel filmscript.

Auteur Rob Vugts (geb. 1961) studeerde aan de Nederlandse Film en Televisie Academie (1979-1983). Sinds 1984 werkt hij voor de Nederlandse televisieomroepen (bij NOS/NOB/Dutchview) als video-editor, auteur en (co)regisseur.

In 2012 debuteerde hij met de historische roman Gebed van een sterveling, over de kluizenares Suster Bertken (1427-1514), ISBN 9789462060982. Naast zijn televisiewerk studeert Rob Vugts momenteel aan de AHK/Reinwardt Academie voor een ‘International Master’s Degree Museology’.

Het boek kost € 34,95 en is exclusief te bestellen bij Bol.com (tik De Oogstnevel in het Zoekvenster op de website van Bol.com in en je ziet het boek dat daar te bestellen is)

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *