De nieuwe haan staat erop

NES – De nieuwe gouden haan staat op de toren. Hij werd vrijdagmorgen op de torenspits geplaatst. (Foto volgt)

Pastoor Diederik Duzijn heeft de haan ingezegend. Hij ging daarvoor in het bakje naar boven, samen met uitvoerder Tabe Soepboer. De pastoor refereerde in zijn woordje aan Petrus, die de haan drie keer hoorde kraaien en hij wenst de nieuwe, glimmende haan iedereen de goede weg gaat wijzen.

Tijdens de brand in 2013 werd een groot deel van de kerk verwoest. Ook het kerkhaantje dat elke dag de windrichting op het eiland aangaf verdween in de brandende resten. Later werd de haan in stukken teruggevonden. De schoolkinderen van de naastgelegen Kardinaal de Jongschool namen na de brand gelijk het heft in handen om geld in te zamelen voor een nieuwe gouden haan. Met verschillende acties, waaronder een flessenactie en het verkopen van haantjes, werd geld ingezameld. Dit leverde ruim € 2.200,- op waarmee een nieuwe haan gemaakt kon worden. Leidekkersbedrijf Koenders uit Neede maakte op basis van oude onderdelen een nieuwe haan. Daarna is de haan door meesterschilder Johan Verbeek uit Wijckel verguld. Vrijdag 27 mei werd de haan door ruim 190 schoolkinderen aangeboden en door Friso en pastoor Diederik Duzijn opnieuw op de toren van de kerk geplaatst. Net daarvoor werd ook de nieuwe luidklok teruggeplaatst in de toren. 

⇒ kijk op de Facebookpagina van de Clemenskerk voor een mooie reportage

⇒ lees hier meer over de Clemenskerk

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *